Foto: Bildbyrån

Wow, vilken HockeyAllsvensk säsong det blev till slut! Vi bjöds på ett AIK som dominerade grundserien, men som fick se sig besegrade av ett pånyttfött (vem hade trott) Leksand och ett Oskarshamn som var bäst när det gällde. Och i botten är kvalserien i skrivande stund fortfarande ett getingbo. 

Under grundserien skrapade AIK  ihop imponerande 109 poäng. HockeyAllsvenskans bästa notering sen säsongen 2012/2013, då Leksand vann serien på samma poäng. Därför var vi nog många som trodde att det skulle bli just AIK som tog sig längst på resan mot SHL. Speciellt efter första matchen i HockeyAllsvenska Finalen där AIK vann med speedwaysiffrorna 5-1. Men ack så fel vi hade. I Match 2 revanscherade sig Oskarshamn och vann till slut matchserien med 3-2. Många var överraskade, och min uppfattning är att ett orimligt stort fokus lades på AIK:s misslyckande, istället för Oskarshamns giftiga förmåga att vara som bäst när det gällde. Avancemanget till direktkvalet mot Timrå mötte med ett axelryckning. ”Dom kommer ändå aldrig gå upp”.

Efter en slutspelsserie som avgjordes i allra sista omgången hade Leksand tagit sig vidare till playoffen inför direktkvalet. För AIK var det nu kniven mot strupen. Leksand kom fyllda med självförtroende, resta efter den nio matcher långa förlustsviten i slutet av förra året. Om det återigen var underskattning som fällde AIK, eller om Leksand helt enkelt blev för svåra låter jag vara osagt. Dalmasarna vann i alla fall matchserien med klara 2-0, och vi hade återigen fått det drömkval vi hoppats på. Leksand – Mora; för tredje året i rad. För AIK hade säsongen tagit ett abrupt slut som nog inte många väntat sig. Istället för SHL-avancemang väntar nu en oviss ekonomisk framtid.

I direktkvalet bevisade Oskarshamn återigen att det inte handlade om nybörjartur. Igår stod man för decenniets största skräll inom svensk hockey när man tog klivet upp till SHL. 4-3 i matcher mot Timrå. Snacka om att vara bäst när det gäller.

För Leksand blev det tredje gången gillt när man slog ut Mora med 4-1 i matcher. Ganska otroligt när man tänker tillbaka på hur djupt ner i skiten Leksand var bara för några månader sen.

Kvalet till HockeyAllsvenskan

Men även om det positiva kvalet är färdigspelat är spänningen fortfarande olidlig i kvalet ner till Hockeyettan. Eller upp till HockeyAllsvenskan, beroende på hur man ser det. Med tre matcher kvar att spela ligger Hockeyettan-laget Kristianstad etta – en poäng före Almtuna och Vita Hästen. Även Tranås har en teoretisk chans att ta sig upp. Nio poäng kvar att spela om. Dramatik in i det sista.

HockeyAllsvenskan anno 2019 blev verkligen säsong vi aldrig hade kunnat förvänta oss.

Tack – för en säsong vi aldrig kommer glömma!

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här