Djurgården tog igår en övertygande seger mot Örebro hemma på Hovet. En match där egentligen det mesta stämde för hemmalaget – trots toppklassigt motstånd. Stockholmarna, som hade en trevande inledning på säsongen, har trampat igång ordentligt och börjar mer och mer likna fjolårets finallag.

Mycket talar för att Djurgården blir ett slutspelslag att räkna med. Det är fortfarande en drös med omgångar kvar innan landets högsta serie skrinnar in i slutspelet. Mycket kan fortfarande hända och än är det för tidigt att ha toppat formen. Men trots det ser vi redan nu glimtar av ett Djurgården som börjat växla upp och som visar tendenser av ett gäng som gärna spelar hockey långt in på våren.

Juniorerna
En av anledningarna är juniorerna. Jag tänker främst på rookiesarna Alexander Holtz och William Eklund. Holtz har under säsongen vuxit in i SHL-kostymen och blivit en ordinarie spelare hos Djurgården. Att den blott 17-åriga snipern nu blivit ordentligt torr bakom öronen kommer väga tungt när slutspelet sätter igång, då det bidrar till både spetsen och bredden hos de rödgulblåa.

Om Alexander Holtz har en relativt kort SHL-historia har William Eklunds pågått i ett ögonblick. Men efter succén i Djurgårdens juniorer och Juniorkronorna har stockholmarnas senaste påläggskalv visat att han håller även på seniornivå. Med en frenetisk skridskoåkning och hårt jobb har han inte bara tagit en plats i a-lagstruppen – mot Örebro kom dessutom första passningspoängen. Något som garanterat ger en kick för självförtroendet och bidrar till fortsatt utveckling.

Framtiden på Hovet ser med andra ord ljus ut. Energin hos gallerskallarna kan mycket väl komma att bli tungan på vågen i ett långt slutspel.

Stjärnorna
Förutom en stark bredd besitter även Djurgårdens huvudtränare Robert Ohlsson en formstark spets. Patrik Berglund leder interna poängligan, Jacob Josefson är skadefri och Michael Haga ser hetare ut än på länge. Dessutom finns det nu en ny joker med i leken. Dick Axelsson är nämligen återigen namnet på allas läppar. Den nygamla Djurgårdspelaren som kom in efter ungefär halva grundserien har varit stekhet efter sin återkomst och bjöd på både delikatesser och heta känslor mot Örebro – precis som vi vill se honom.

Tillsammans med Marcus Högström bildar stjärnkvartetten ett fruktat power play – en spelform som kommer bli avgörande i de tighta slutspelsmatcher som väntar. Kan Djurgårdens stjärnor, ledda av Dick Axelsson på spelhumör, förvara formen serien ut blir stockholmarna giftiga.

Hemmaspelet
Utöver special teams, alltså power- och box play, lärde vi oss i fjol att hemmaspelet är avgörande i tighta matchserier. För att gå långt måste du vinna så gott som alla dina hemmamatcher – vilket är precis vad Djurgården har gjort senaste tiden. I dagsläget åtta raka hemmasegrar. Den senaste i raden mot ett formstarkt Örebro i toppen av tabellen. Imponerande. Och framför allt en säkerhet som är skön att ha med sig in i ett slutspel.

I matchen mot Örebro såg vi ett Djurgården som kändes som ett lag redo för slutspel. Vi får se om den känslan håller i sig till 12 mars när vi summerar grundserien.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här