JVM 2023 ska spelas i Halifax och Moncton 26 december till och med 5 januari. Till dess har nu Juniorkronornas förbundskapten Magnus Hävelid tagit ut den svenska truppen, en trupp utan storstjärnan Simon Edvinsson.

I mellandagarna tekas junior-VM igång som sig bör, när Juniorkronorna tillsammans med nio andra länder ska tampas om medaljerna i Kanada. Sveriges grupp, Grupp A, spelas i Halifax där man ställs mot värdnationen tillsammans med Tjeckien, Österrike och Tyskland.

Under onsdagen presenterade förbundskaptenen Magnus Hävelid sin första JVM-trupp på posten, en trupp som till mångt och mycket innehåller spelare födda 2003 och 2004 med Axel Sandin-Pellikka (född 2005) som undantaget. En spelare som det snackats mycket om inför JVM är Simon Edvinsson. Backen dominerade fjolårets JVM och fanns med även i Juniorkronornas trupp under sommaren. Edvinsson, som tillhör Detroit Red Wings organisation och dess farmarlag, har tillsammans med sin klubb valt att tacka nej till JVM. Detta meddelar Magnus Hävelid på den efterföljande pressträffen.

Två spelare som dock finns med i Sveriges trupp är forwardsduon Fabian Lysell och Isak Rosén. Även dessa spelare spelar borta i Nordamerika och AHL men har alltså fått tillåtelse att spela junior-VM för Sverige under årsskiftet.

Under presentationen av truppen meddelade Magnus Hävelid att Victor Stjernborg kommer att vara lagkapten för laget under JVM. Förstemålvakt kommer att vara Carl Lindbom, som gjort succé i Djurgården under början av säsongen. Annan viktig information är att de åtta uppskrivna backarna ska bli sju innan avresan till Kanada.

JVM-truppen 2023

Målvakter

1. Ian Blomquist, Västerås IK
30. Marcus Brännman, Dubuque Fighting Saints
35. Carl Lindbom, Djurgårdens IF

Backar

2. Elias Pettersson, Örebro HK
3. Hugo Jonasson, IK Oskarshamn
4. Axel Sandin-Pellikka, Skellefteå AIK
6. Victor Sjöholm, HV71
7. Calle Odelius, Djurgårdens IF
8. Adam Engström, Rögle BK
9. Ludvig Jansson, Södertälje SK
15. Jakob Norén, MoDo

Forwards

10. Fabian Wagner, Linköping HC
11. Fabian Lysell, Providence Bruins
12. Noah Östlund, Djurgårdens IF
18. Filip Bystedt, Linköping HC
19. Isak Rosén, Rochester Americans
20. Liam Öhgren, Djurgårdens IF
21. Leo Carlsson, Örebro HK
23. William Strömgren, Brynäs IF
24. Jonathan Lekkerimäki, Djurgårdens IF
25. Milton Oscarson, Örebro HK
26. Victor Stjernborg, Växjö Lakers
27. Oskar Pettersson, Rögle BK
28. Simon Robertsson, Skellefteå AIK