Grundserien i KHL går mot sitt slut och sista omgången är runt hörnet och de flesta lagen har bara en match kvar att spela innan slutspelet börjar. Men hur har det gått för de totalt 30 svenska spelare som har befunnit sig i KHL den här säsongen? Nedan ser ni sammanställningen för varje spelare och hur de har presterat under säsongen. 

Av de totalt 30 svenskarna som spelat KHL under säsongen så är det två spelare som har lämnat ligan under säsongen. Det är David Ullström som lämnade Dinamo Riga redan efter 11 omgångar och flyttade till Schwiez och EHC Biel. Jhonas Enroth är den andra spelaren som lämnat KHL då han lämnade Dinamo Minsk för Österrike och Klagenfurter. Men hur har det gått för de andra 28 spelarna i KHL?

Målvakter

Jonas Hellberg – Förstamålvakt i topplaget SKA St Petersburg där Hellberg totalt spelat 26 matcher och haft en räddningsprocent på 92.7%. Nu väntar slutspel för Hellberg och hans St Petersburg där målet som alltid är att vinna hela KHL.

Lars Johansson – Tävlar tillsammans med Ilya Sorokin om att vara förstamålvakt i CSKA Moskva. Den här säsongen har Sorokin varit den målvakten som spelat flest matcher men Johansson har när han väl fått chansen visat att han är en stabil målvakt. 23 matcher har det blivit för Johansson än så länge under säsongen med en räddningsprocent på 93.2%. CSKA Moskva leder den västra divisionen med en poäng före St Petersburg, så nu väntar slutspel för regerande mästarna.

Anders Lindbäck – Gör sin första säsong i KHL där han delat på målvaktssysslan i Torpedo Nizhny Novgorod tillsammans med Andrei Tikhomirov. De båda målvakterna har spelat i princip lika många matcher och Lindbäck står på 35 spelade med en räddningsprocent på 92.1%. För Torpedo väntar en spännande avslutning då laget för närvarande är de sista laget i den västra divisionen som har en slutspelsplats men HC Sochi kan fortfarande gå om på slutet.

Adam Reideborn – Bytte Djurgården mot KHL och AK Bars Kazan inför den här säsongen, har under sin första KHL-säsong tävlat Timur Bilyalov om istid. Reideborn har under säsongen spelat 35 matcher med en räddningsprocent på 91.5%. Bars Kazan har även gjort en strålande säsong och leder den östra divisionen och nu väntar slutspel för Reideborn och målet är att gå länge än förra året då laget åkte ut i kvartsfinalen.

Försvarare

Adam Almqvist –  Gör sin andra sejour i KHL den här säsongen när han spelar för Admiral Vladovistok som ligger allra längst bort i Ryssland nära gränsen till Nordkorea. Almqvist har haft en bra säsong där han spelat i stort sett alla matcher, på 58 matcher har han producerat 26 poäng. Det kommer dock inte bli något slutspel för Almqvist då hans Admiral slutade näst sist i den östra divisionen.

Lukas Bengtsson – Bytte SHL och Linköping mot topplaget SKA St Petersburg till den här säsongen, har haft en del skador och är även skadad i dagsläget. Totalt har det blivit 25 matcher och 12 poäng för Bengtsson under säsongen.

Kristofer Berglund – Gör även han sin första säsong i KHL där han spelar i Dinamo Riga, ett Riga som varit ett av västra divisionens två slagpåse lag tillsammans med Dinamo Minsk. Berglund har under säsongen spelat 48 matcher och står noterad för 5 poäng.

Simon Bertilsson – Var assisterande kapten i Brynäs förra säsongen, spelar den här säsongen i HC Sochi där han varit en stabil back i deras lag och spelat 50 matcher och producerat 12 poäng. Sochi är indraget i streckstriden om den sista slutspelsplatsen så kan eventuellt bli ett slutspel för Bertilsson och hans Sochi.

Klas Dahlbäck – Dahlbäck gör sin andra säsong i CSKA Moskva, där han likt den första får mycket istid och har den här säsongen spelat 50 matcher och noterats för 7 poäng.

Patrik Hersley – Rutinerade KHL-spelaren som varit i ligan sedan 2014. Spelar den här säsongen för Spartak Moskva där han varit en viktig spelare för laget och på sina 54 spelade matcher gjort 20 poäng. Spartak Moskva är även med i toppen av den västra serien och slutspel väntar för klubben.

Staffan Kronwall – Lagkapten i sitt lag Lokomotiv Yaroslavl sedan 2015 och har varit i klubben sedan 2012. Har under säsongen spelat 45 matcher och producerat 9 poäng. Det kommer även bli slutspel för Kronwall då hans lag tagit sig vidare från den västra divisionen.

Viktor Lööv – Gör sin andra säsong i Jokerit, spelat i princip varje match den här säsongen och har på 57 matcher gjort 10 poäng. Jokerit är även de ett topplag i årets västra division och nu väntar slutspel för Finlandsbidrag i KHL

David Rundblad – Började året i SKA St Petersburg där han på 25 matcher gjorde 8 poäng, men har sedan bytt klubb under säsongen till HC Sochi och där har Rundblad spelat 17 matcher och gjort totalt 8 poäng.

Viktor Svedberg – Spelar i Kazakstans enda lag i KHL Barys Nur-Sultan, har haft skadeproblem under säsongen och totalt har det blivit 10 matcher och 1 poäng för Svedberg. Barys går annars bra i ligan och ligger två i den östra divisionen så nu väntar slutspel.

Tobias Viklund – Varit runt i flera olika KHL-klubbar genom åren, i år spelar han i Spartak Moskva, där det totalt har blivit 17 matcher och 3 poäng för Viklund.

Mikael Wikstrand – Färjestad kaptenen som bytte SHL mot KHL inför säsongen har gjort en kanonsäsong i ligan. Spelar i topplaget AK Bars Kazan och Wikstrand har verkligen varit en bidragande orsak till lagets framgånger. 50 matcher har han spelat och totalt har det blivit 31 poäng vilket ger honom en åttonde plats i poängligan för backar.

Forwards

Jacob Berglund – Började säsongen i Dinamo Riga där blev det bara 8 matcher och totalt 4 poäng innan han bytte till Neftekhimik. I sin nya klubb har Berglund kommit mer till rätta och på 40 matcher har det blivit 12 poäng. Neftekhimik är även som sista lag klara för slutspelet från den östra divisionen.

Marie Kempe – Han bytte Nordamerika och AHL mot topplaget CSKA Moskva i KHL under säsongen, har fått en flygande start i sin nya klubb. 19 poäng har det blivit på 26 matcher för Kempe.

Anton Lander – Bytte AK Bars Kazan mot Lokomotiv Yaroslavl till den här säsongen har spelat i stort sett hela tiden och får även mycket istid under matcherna. 52 matcher och 31 poäng har det blivit för Lander under säsongen.

Markus Ljungh – Spelar tillsammans med Almqvist längst bort i Ryssland har under sin första säsong i KHL spelat 58 av lagets 61 matcher. Ljungh har trots lagets motgångar haft en bra säsong där han producerat 36 poäng.

John Norman – Spelar i Jokeriet där han gör sin tredje säsong har under säsongen gjort 53 matcher och skrapat ihop 23 poäng från sin forwardsposition.

Linus Omark – Den notoriske poängmaskinen Omark har även den här säsongen producerat poäng i massor för sitt Salavat Yulaev Ufa. Kommer lämna klubben efter säsongen har ryktats vara på väg mot en återkomst i Luleå något som Omark senare själv nekade. Omark har på 58 matcher producerat 53 poäng vilket gör honom till ligans fjärde poängstarkaste spelare och även den svensk som gjort flest poäng i KHL den här säsongen. Salavat slutade även på slutspelsplats i den östra divisionen så nu väntar ett slutspel innan Omark tackar för sig i klubben.

Magnus Pääjärvi – Likt Kempe bytte Pääjärvi nordamerika mot KHL under säsongen, anslöt till Lokomotiv Yaroslavl där han på 38 matcher har bidragit med 19 poäng.

Andre Pettersson – Spelar den här säsongen i Dynamo Moskva och är den tredje poängstarkaste forwarden i laget, har på sina 57 spelade matcher gjort 39 poäng. Även Dynamo Moskva har kvalificerat sig för slutspelet.

Dennis Rasmussen – Gör sin andra säsong i Metallurg Magnitogorsk, har den här säsongen inte riktigt kommit upp i samma poängproduktion som första säsongen då han slutade på 48 poäng. Den här säsongen har det på 53 matcher blivit 33 poäng.  Metallurg har även kvalificerat sig för slutspel från den östra divisionen.

Robert Rosen – Andra säsongen i  HC Sochi för Rosen som inte missat många matcher under säsongen, han har totalt spelat 57 matcher och gjort 24 poäng.

Malte Strömwall – Haft en fantastisk första säsong i KHL i sitt HC Sochi, producerat 39 poäng på 50 matcher vilket gör att han är lagets poängstarkaste spelare.

Linus Videll – Veteranen när det kommer till KHL, har varit i ligan i olika lag sedan 2011. Spelar den här säsongen för Barys Nur-Sultan och har haft en fin säsong bortsett från en del skadebekymmer som hållit honom borta en del matcher. När Videll väl varit på isen så har han levererat och har på 37 matcher gjort hela 30 poäng vilket är femte bäst i hela laget trotts betydligt mindre spelade matcher.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här