Mycket hockey har det spelats under helgen, vi har samlat vad som har hänt i våra svenska hockeyligor under den gånga helgen. 

SHL

Färjestad var starkast bortamatchen mot toppkonkurrenten Luleå. Färjestad segrade med 4-3 och klättrade därmed upp på en andra plats i tabellen. Luleå behåller dock serieledningen trots förlusten 1 poäng före Färjestad. Segern var Färjestads 4:e raka och förlusten innebar att Luleås makalösa svit med 10 raka matcher utan förlust var bruten.

Stark andra period av HV71 knäckte hemmastarka Frölunda. Efter en mållös första period mellan lagen så la HV71 i en extra växel i andra perioden och gick ifrån till 4-0. Ett resultat som Frölunda aldrig orkade hämta ikapp och matchen slutade 4-2. Segern för HV71 gör att laget nu närmar sig toppen av tabellen.

Linköping tog återigen poäng efter att laget vann en målsnål historia mot Malmö på straffar. Matchen plus övertid slutade 0-0 och Linköping kunde sedan vinna straffläggningen med 2-1. Poängen för Linköping gör att laget nu har ett försprång på tre poäng ner till Leksand och Oskarshamn som ligger på kvalplatserna ner till Hockeyallsvenskan.

Både Oskarshamn och Leksand fick se sig besegrade under helgen. Oskarshamn förlorade mot Örebro på hemmaplan med 2-0 och Leksand tappade 1-0 ledning mot Skellefteå och förlorade med 3-2 på bortaplan.

Hockeyallsvenskan

BIK Karlskoga är inne i en riktig fin form och lagets storseger hemma mot Kristianstad med 7-3 innebar nu att Karlskoga är det enda laget i tabellen som orkar hänga med dominanterna Björklöven i tabelltoppen. Karlskoga ligger 2:a, fyra poäng bakom Björklöven.

Björklöven gick segrande ur derbyt och toppmötet mot Modo. En intensiv och svängig match som fick avgöras på straffar. Björklöven inledde matchen med att ta ledningen med 1-0, men Modo kunde både kvittera och gå upp till 2-1 i matchen. Sedan tog Björklöven över taktpinnen och gick upp till 2-2 och 3-2 i andra perioden. Modo kvitterade dock under tredje perioden till 3-3. Matchen gick till en förlängning som blev mållös och matchen fick avgöras på straffar. Där drog Björklöven det längsta strået och kunde avgöra och tillslut vinna med 4-3. Björklöven leder hockeyallsvenskan efter 28 omgångar med 64 poäng.

Både Mora och Södertälje tog viktiga övertidssegrar i bottenstriden under helgen. I fredagskväll var det Mora som vann på övertid med 3-2 mot Karlskrona och under söndagen var det Södertälje som vann med 4-3 mot Karlskrona efter förlängning.

Det är otroligt jämnt mellan plats 9 och 13 i tabellen där det endast skiljer två poäng mellan de 6 lagen. AIK som ligger sist i tabellen på en 14:e plats är fortfarande avhängda och har nu 10 poäng upp till närmaste lag.

Hockeyettan

Kiruna AIF tog en riktigt viktig seger på bortaplan mot Lejon med 5-3. Detta gör att laget fortfarande har chansen på den sista Allettan platsen i den norra serien. Men det är fortfarande lokalkonkurrenten Kiruna IF som har allt i egna händer inför den sista omgången. Kiruna IF fick med sig 1 poäng mot Kalix där laget föll med 3-2 efter förlängning. Men den poäng var otroligt viktig då det är just 1 poäng som laget är före Kiruna AIF inför sista omgången.

Tranås vann under lördagen sin match mot Hanhals i den södra serien med 4-1. Segern innebär att laget nu är helt klara för Allettan. Racet om den femte och sista platsen står nu mellan Halmstad Hammers och Kalmar. Lagen möttes även under fredagskvällen där bortalaget Kalmar vann matchen med 5-1 och kampen om 5:e platsen lever fortfarande. Kalmars seger innebär att laget nu är 1 poäng bakom Hammers inför den sista omgången.

Vallentuna kämpade till sig 3 oerhört viktiga poäng i den östra serien när laget under fredagen vann mot Visby/Roma med 2-1. Segern innebar att laget klättrade upp på en 5:e plats samtidigt som Visby tappade sin första plats till Väsby i serien. Vallentuna kämpar om den sista Allettan platsen mot Arlanda Wings, ett Wings som åkte på storstryk mot Huddinge med 7-1 under lördagen. Detta gjorde att Huddinge är garanterade en Allettan plats samtidigt som Wings tappade sin 5:e plats och nu ligger två poäng bakom Vallentuna. Allt kommer även här att avgöras i den sista omgången.

SDHL

Djurgården tog 3 viktiga poäng i jakten på HV71 i tabelltoppen. Djurgården vann med 3-1 mot Göteborg som ligger sist i tabellen. Segern innebär att laget nu är 9 poäng bakom suveräna HV71.

Göteborg hade en tung helg där laget först åkte på en förlust med 8-1 mot Linköping under lördagen och sedan under söndagen förlora mot Djurgården med 3-1.

Luleå/MSSK hade en desto bättre helg där laget först under fredagen beserade SDE med 6-1 för att sedan under lördagen avfärda AIK med 4-0.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här