Det har hänt en hel del under helgen i Hockeysverige. Vi har samlat det bästa från SHL till Division 1 och SDHL under helgen i detta svepet.  

SHL

Luleå klättrade upp som ensam serieledare efter att laget bortabesegrade Linköping med 3-1. Samtidigt som Frölunda åkte till Karlstad och förlorade mot Färjestad med 4-1. Detta gör att Luleå nu leder serien med 47 poäng, 3 poäng före Frölunda.

Inför matchen mellan Färjestad och Frölunda hyllade även hemmalaget den gamla legendaren Peter Nordström som tillhörde klubben mellan 1995 och 2009. FBK hyllade sin gamle hjälte genom att hissa hans tröja i taket med nummer 19. Nordström valde att tacka för den fina hyllningen från klubben genom att ställa sig i klacken till matchen.

Leksand tog en viktig seger på hemmaplan mot Rögle med 3-2 och klättrade där med förbi Oskarshamn på målskillnad och lämnade sista platsen i tabellen. Bortalaget Rögle som inledde säsongen otroligt starkt och ledde under en tid SHL har nu börjat slira i tabellen, laget har 7 förluster på senaste 10 matcherna och har därmed halkat ner till en 6:e plats.

Örebro hade chansen att haka på Luleå i tabelltoppen men föll på hemmais mot Djurgården med 5-2 i en tuff match som innehöll mycket utvisningar där bortalaget stundtals visade upp en fin hockey. Djurgårdens back Linus Hultström har även prickat in formen och gjorde mål i sin femte raka match.

Hockeyallsvenskan

Karlskoga har haft en väldigt bra helg, laget började med att under Fredagen vinna med 6-3 på bortaplan mot Kristianstad. Söndagen var det återigen dags för match och nu mot toppkonkurrenten Modo som även de vann sin match på fredagen med 3-1 mot Västervik. Mötet på söndagen mellan lagen gick dock Karlskoga på knockout och vann mot Modo med hela 7-0.

Segern för Karlskoga mot Modo innebar även att laget klättrade förbi i tabellen och placerar sig nu på en 2:a plats en poäng före Modo.

Björklöven som är serieledare i tabellen fortsätter som en ångvält i serien och vann sitt möte mot toppkonkurrenten Timrå med 4-1 på bortaplan. Segern innebär att Björklöven tagit åtta raka segrar.

I andra änden av tabellen är det totalt mörker för AIK. Laget föll återigen i bottenmötet mot Södertälje med 5-0 och i och med förlusten är det nu hela 9 poäng upp till närmaste lag i tabellen för AIK. Just nu verkar det inte finnas något som kan få AIK att vända detta och laget får nog redan nu fokusera mentalt på att säsongen kommer bli en kamp om att behålla sin plats i hockeyallsvenskan.

Hockeyettan

Kampen om 5:e platsen och den sista Allettan platsen i den norra serien ser ut att bli ett race mellan de två Kiruna klubbarna. Kiruna IF hade chansen att dra ifrån stadsrivalen men förlorade först under fredagen mot Vännäs med 6-4 på bortaplan för att under söndagen återigen förlora mot Teg med 4-3. Dock förlorade även Kiruna AIF sin match på övertid på bortaplan mot Piteå med 3-2. Kiruna IF har därmed fortfarande ett litet grepp om 5:e platsen då laget har tre poäng mer än Kiruna AIF med två omgångar kvar.

Visby/Roma som leder den östra divisionen kunde under fredagen hemmabesegra Arlanda Wings med 2-1. Förlusten för bortalaget var den första under helgen då laget även förloade under söndagen mot Väsby på hemmaplan med 4-0. Detta gjorde därmed att laget tappade den viktiga 5:e platsen till Vallentuna. Ett Vallentuna som gjorde sitt under söndagen och besegrade Hammarby med 6-3. Vallentuna ligger därmed 1 poäng före Wings.

I den södra divisionen var det Troja/Ljungby som var starkast i toppmötet mot Nybro. Laget vann med 6-0 på bortaplan och övertog då serieledningen från Nybro. Kampen om den sista Allettan platsen har stått mellan Halmstad Hammers och Kalmer, då Hammers tog en seger mot Tyringe med 5-3 och Kalmar förlorade på hemmaplan mot Mörrum med 2-1 under helgen så drog Hammers nu ifrån och har 4 poäng ner till Kalmar. Det återstår tre omgångar av serien och i den näst sista matchen så ställs Kalmar mot Halmstad Hammers i en match som kan bli helt avgörande om vilket lag som tar sig vidare till Allettan.

Med tre omgångar kvar av den västra serien så ser det ut som att de fem lagen som tar sig vidare till Allettan är i stort sett klara. Det skiljer 6 poäng mellan femte placerade Skövde och sjätteplacerade Nyköping och då har Skövde en match mindre spelad än Nyköping. Skövde möter under måndagen tabellettan Mariestad som leder den västra serien med fyra poäng.

SDHL

Det spelades Stockholmsderby i SDHL under söndagen. Djurgården och AIK ställdes mot varandra på Hovet där bortalaget stod som segrare med 2-1 efter ett straffavgörande. AIK kunde därmed fullfölja en perfekt helg där laget under lördagen först slog Linköping med 1-0.

Linköping fick en tuffare helg med två förluster först mot AIK sedan mot SDE på hemmplan med 3-0.

Brynäs och suveräna serieledarna HV71 som leder serien med hela 12 poäng spelade dubbelmöte i helgen. Under fredagen var det HV71 som var det starkaste laget och vann med 5-2. Under lördagen var det ombytta roller då var det hemmalaget Brynäs som var det starkaste laget och vann matchen med 7-2.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här