Foto: Bildbyrån

Redan under säsongsavslutningen 2018/2019 användes det ett fyrdomarsystem i HockeyAllsvenskan. Nu tar ligan nästa steg och 2019/2020 kommer samtliga matcher spelas med fyra domare.  

HockeyAllsvenskan kommer nästa säsong 2019/2020 att spelas med två huvuddomare och två linjedomare per match. Anledningen till beslutet är att hockeyn går snabbare och snabbare samtidigt som fokuset på domarinsatserna har ökat.

”Vi vill därför ge både domare och lagen bättre förutsättningar att utföra sina uppdrag”, säger Sonny Lundwall, ligachef i HockeyAllsvenskan. ”Vi stärker organisationen runt domarna när vi har samma system i SHL, HockeyAllsvenskan och J20 SuperElit.”

Bra för rekrytering och utveckling

En annan viktig anledning till att J20-SuperElit, SHL och nu HockeyAllsvenskan har inför fyrdomarsystemet är att underlätta rekrytering av nya domare. Lundwall menar att det ger domarna en större chans att få testa på en högre nivå, samtidig som det ger linjedomarna möjlighet att testa på jobbet som huvuddomare och gamla spelare chans att testa på jobbet som domare.

Artikeln är skriven av:

Alexander Carlsson – Sportskribent
alexander@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här