Foto: Bildbyrån

SHL-säsongen har ännu inte hunnit starta, men Frölunda är redan omskrivna som en av de bästa klubbarna i världen. På ESPN:s lista över klubbar som producerat flest topp-spelare i NHL hamnade talangfabriken från Göteborg på plats nummer sex. Även Modo och Brynäs rankades högt upp på listan, där Sverige som nation tog sig in på plats nummer tre.

I veckan publicerade ESPN en rapport där de sammanställt en lista med 286 NHL-stjärnor i syfte att ta reda på vilka klubbar i världen som var mest framgångsrika talangutvecklare. Sverige hamnade på en smickrande tredjeplats, med inte mindre än 35 spelare som ansågs vara bärande stjärnor i sina respektive klubblag. På listan över talang-producerande klubblag återfanns Frölunda HC på plats nummer sex, tätt efterföljt av Modo och Brynäs.

Daniel Alfredsson, Henrik Lundqvist, Alexander Steen och Loui Eriksson är alla fostrade i den anrika Göteborgs-klubben, samtidigt som Erik Karlsson och Rasmus Dahlin för närvarande anses vara två av NHL:s mest spelskickliga backar. Nästa storspelare fostrad i Frölunda är 17-årige Lucas Raymond, som förväntas draftas bland de fem första spelarna i NHL-draften 2020. Raymond gjorde 2 mål på 10 A-lagsmatcher förra säsongen, och imponerande även i ungdomslandslagen med 46 poäng på 38 matcher i fjol.

Modo, som ansågs vara den överlägsna talangfabriken på 00-talet, återfanns också på ESPN:s lista. “The Heart Of Hockey” var länge den ledande klubben i landet när det kom till talangutveckling, och kan stoltsera med legendarer som Peter Forsberg, Markus Näslund, bröderna Sedin och Viktor Hedman, för att nämna några. Efter några tunga år av ombyggnation är Örnsköldsviks-laget nu oddsfavoriter att ta sig tillbaka till SHL efter fyra år i HockeyAllsvenskan.

Listan i sin helhet:

Klubblag/Spelare

 1. U.S. National Team Development Program – 16
 2. London Knights (OHL) – 10
 3. Ottawa 67s (OHL) – 7
 4. Halifax Mooseheads (QMJHL) – 6
 5. Windsor Spitfires (OHL) – 6
 6. Frölunda (SHL) – 6
 7. Barrie Colts (OHL) – 5
 8. Drummondville Voltigeurs (QMJHL) – 5
 9. Brynäs (SHL) – 5
 10. MODO (SHL) – 4
 11. Brandon Wheat Kings (WHL) – 4
 12. Erie Otters (OHL) – 4
 13. Red Deer Rebels (WHL) – 4

Artikeln är skriven av:

Erik Eidissen– Sportskribent
erik@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här