Foto: Pexels

Brynäs IF planerar att tacka nej till hundratalsmiljoner kronor genom att inte vara en del av SHL:s centrala avtal. Anledningen till detta är att SHL sponsras av ett spelbolag, något som Brynäs IF inte vill stå för. I stället planerar de att söka efter alternativa lösningar med andra sponsorer för att gå inte gå miste om alltför mycket pengar. Uppgifterna kommer från en krönika i Dagens Industri skriven av fotbollsjournalisten Olof Lundh, där Brynäs direktör för hållbarhet och varumärkesutveckling, Johan Cahling, har uttalat sig.

Cahling menar på att världen strävar efter hållbarhet och att detta även gäller företag såväl som deras sponsring. Han lyfter även ämnet spelmissbruk och att det är stort i regionen, samt att hockey är en väg in för unga att börja spela, något som står i skarp kontrast till Brynäs egna värderingar och ställningstagande. Än så länge är detta bara planer och de alternativa lösningarna förväntas tas fram tillsammans med några av klubbens största samarbetspartners. Det nuvarande sponsoravtalet sträcker sig säsongen ut.

Precis som Johan Cahling är inne på är det fler och fler som strävar efter hållbarhet. Några exempel i närtid inom sportvärlden är längdskidåkerskan Charlotte Kalla och skidskytten Hanna Öberg som har berättat om hur de har tackat nej till att göra reklam för spelbolag. Samtidigt finns det fortfarande gott om exempel på idrottsprofiler och klubbar som är frontfigurer för spelbolag, inte minst Zlatan Ibrahimovic. Om planerna blir verklighet återstår att se.

Från 1 januari 2018 började spelberoende enligt svensk lag att likställas med andra typer av missbruk, så som drog- och alkoholmissbruk.

Håkan Rink