Foto: Matthew Fournier

På grund av utdragna kontraktsförhandlingar har William Nylander inte spelat NHL-hockey på hela säsongen, men snart är han äntligen tillbaka på isen igen. Med mindre än en timme kvar till deadline skrev den unge svensken på ett kontrakt som låter honom tjäna omkring 62,4 miljoner kronor per år, vilket är drygt en miljon mer än han blivit erbjuden tidigare. Om parterna inte hade nått en överenskommelse innan klockan 23.00 i lördags hade det inte blivit någon hockey för Nylander på hela säsongen, åtminstone inte i Toronto Maple Leafs.

Den 22-åriga svensken har hittills i sin NHL-karriär gjort 135 poäng på 185 matcher. Nu får vi alltså återigen se honom på isen, något som är positivt för Toronto Maple Leafs och William Nylander så klart, men också för svensk hockeys framtid. Det nya kontraktet är skrivet på sex år och i söndags packade Nylander sin trunk för att ta flyget till Toronto från Stockholm, där han har tränat med AIK:s J20-lag för att hålla igång under tiden som de seglivade förhandlingarna har pågått.

Nästa match för Toronto spelas mot Buffalo Sabres under natten till onsdag och förhoppningsvis är Nylander aktuell för spel redan då. Toronto ligger i dagsläget på en andraplats i sin division, bara en poäng före just Buffalo Sabres. I Toronto har William Nylander sällskap av svenskarna Andreas Johnsson och Pär Lindholm, samtidigt som du kan följa bland andra Patrik Berglund, Johan Larsson och Rasmus Dahlin, som i går blev utsedd till ligans rookie för november. Med andra ord ett intressant möte, inte minst ur ett svenskt perspektiv.

Håkan Rink