Foto: Bildbyrån

Den rutinerade målvakten Viktor Fasth lägger av med hockey. 38-åringen meddelar att den långa karriären är över efter att han inte riktigt längre har orken i kroppen för att fortsätta på den höga nivån.

Tre Kronor åkte ut i gruppspelet av Hockey-VM i Riga. Med som andramålvakt var 38-årige Viktor Fasth. Målvakten fick stå två matcher i turneringen, mot Danmark och Storbritannien, men fick se Adam Reideborn spela merparten av matcherna.

Efter mästerskapet har nu Viktor Fasth tagit ett beslut. När han nu närmar sig 39 år i höst, väljer han att lägga plockhandsken på hyllan. Målvakten meddelar sitt beslut via Växjö Lakers, den klubb han avslutade sin långa karriär i, dessutom med ett SM-guld.

Viktor Fasth var en så kallad ”late bloomer” och gjorde sin första SHL-säsong som 28-åring. Dessförinnan hade han spelat med just Växjö Lakers i Hockeyallsvenskan under tre säsonger och med Tingsryd i division 1.

Men efter SHL-säsongen med AIK (dåvarande Elitserien) 2010/11 vände allt för Viktor Fasth. I slutet på säsongen fick han spela VM med Tre Kronor, där han var ordinarie målvakt och tog hem silvret i mästerskapet. Samtidigt blev Viktor Fasth utsedd till turneringens mest värdefulla spelare.

Fasth fortsatte sedan i AIK i en säsong innan flytten gick till Nordamerika och Anaheim Ducks. Där spenderade han drygt en och en halv säsong innan han blev trejdad till Edmonton Oilers. NHL-karriären blev aldrig speciellt lyckad för Fasth, men i landslaget och i svensk hockey har han varit uppskattad.

När Viktor Fasth avslutar sin karriär som 38-åring gör han det med ett VM-guld, ett VM-silver, två SM-guld och fyra stycken Honken Trophy som ges till SHL:s bästa målvakt.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här