Växjö Lakers är bäst i Sverige för fjärde gången i klubbens historia. Växjö besegrade Skellefteå AIK med 4-1 i matcher i SHL:s finalserie.

Säsongen i SHL 2022/23 är över. Efter en vunnen grundserie samt kvartsfinal, semifinal och final så är Växjö Lakers bäst i landet för fjärde gången någonsin. Växjö besegrade Skellefteå AIK med 4-1 i finalserien där hemmamatchen i Vida Arena under måndagen blev avgörande. Växjö vann med 3-0. Robert Rosén gav hemmalaget ledningen med sex (!) sekunder kvar av den andra perioden. I den tredje perioden jagade Skellefteå en kvittering men när målvakten Linus Söderström fick lämna kassen med ett par minuter kvar så kom dubbla Växjö-mål. Unge Victor Stjernborg satte 2-0 innan Ludvig Nilsson spikade slutresultatet till 3-0 och Växjö stod som svenska mästare.

Målvakten Emil Larmi höll nollan i den femte matchen och var Växjös stora guldhjälte i hela finalserien. Med ett enastående målvaktsspel blev den finska målvakten utsedd till hela slutspelets MVP, alltså mest värdefulla spelare.

Huvudtränaren Jörgen Jönsson gjorde sin första säsong som huvudtränare för ett lag på SHL-nivå och tog Växjö till serieseger och SM-guld på samma säsong. Den tidigare spelarlegendaren har totalt åtta SM-guld på kontot, fem som spelare och tre som tränare.

Resultaten i finalserien

Match 1:
Växjö – Skellefteå
3-2 e.förl

Match 2:
Skellefteå – Växjö
0-1

Match 3:
Växjö – Skellefteå
2-3 e.förl

Match 4:
Skellefteå – Växjö
1-4

Match 5:
Växjö – Skellefteå
3-0