Foto: bildbyrån

Coronaviruset har satt världsekonomin ur balans och det har även påverkat idrotten, när det stod klart att svenska ishockeysäsongen inte skulle spelas klart och den ekonomiska framtiden för klubbarna ser allt mer osäker ut, så meddelades de att det skulle införas ett köpstopp av spelare. Men hur blev det egentligen? 

Formellt så kom alla klubbdirektörer, de som är ekonomiskt ansvariga inom SHL-klubbarna överrens om att i och med den rådande situationen i världen och även inom svensk ishockey så är det inte lämpligt att göra nya rekryteringar innan vi har kontroll på läget sades de.

Men sedan dess har spelare presenteras av olika klubbar till höger och vänster, så hur fungerar det egentligen?

Det finns en överenskommelse mellan klubbarna att inte värva spelare men inget formellt värvningsstopp utan det är upp till varje klubb och agera som den klubben vill. Så samtidigt som alla klubbar kom överens om att inte värva några spelare så är det upp till varje klubb och göra som den vill.

Detta på grund av att det inte är tillåtet att införa ett värvningstopp, då det strider mot den fria rörelsen inom arbetsmarknaden.

Så även om det formellt finns ett beslut mellan klubbdirektörerna att inte värva några spelare så är det upp till varje klubb att agera hur den vill, detta har alltså nu lätt till att flera klubbar har presenterat nya spelare till nästa säsong trots att det hade kommit överens om att inte värva spelare.

Vad tycker du om detta? Borde alla lag följa samma princip eller är det upp till var och en av klubbarna att värva som de vill?  

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här