Foto: Bildbyrån

Det är något alldeles extra med premiärer. Fjolårets flopp-spelare får chansen på nytt, lagbygget som ser “spännande” ut har fortfarande inte hunnit bli synat och supportrarnas drömmar om guld har ännu inte blivit krossade. För premiärdagen är förhoppningarnas dag. På premiärdagen är allt fortfarande möjligt. 

Det finns fortfarande många frågor att besvara. Rangers-sommaren har handlat om det så spännande nybygget, men vad menas egentligen med det uttrycket? Inför varje premiär, oavsett sport- eller liga, pratas det alltid om ett antal lag som ser “intressanta” och “spännande” ut. Nuförtiden drar jag direkt igång varningsklockorna när jag hör om ett lag som omnämns som intressant. Oftast innebär det att laget inte är färdigbyggt, eller är fyllt av orutinerade spelare som har en bra bit kvar till toppen. Men det är väl så det ska låta när det vankas premiär – “Orutin” blir lätt “potential”, bottenlaget från fjolåret är “revanschsugna” och den dåliga årskort-försäljningen beror på att just detta lags supportrar hellre “köper biljetten på matchdag”. Jag tror tyvärr Rangers kommer få en tuff säsong som tar slut redan i Februari, men tills dess kan Henke gott få drömma. 

Dmytro Timashov tog äntligen plats i Maple Leafs efter att ha spenderat tre säsonger i AHL. Rasmus Sandin gör honom sällskap, men det är nu det börjar på riktigt. Babcock har spenderat försäsongen med att hylla 19-åringen, men Leafs tränare är inte känd som någon mysfarbror och det är alltid lätt att lägga skulden på de unga när förlusterna börjar trilla in. Jag tror att Nylander går mot sin bästa säsong någonsin och med en hel försäsong i benen finns det inga ursäkter. Kommer Matthews naken-skandal störa Toronto, eller är incidenten bortglömd om två veckor efter att laget vunnit fyra raka? Jag tror på det senare. 

Kommer Erik Karlsson fylla det tomrum som kapten Pavelski lämnade efter sig när han i somras lämnade Kalifornien och landade i Dallas? Alla vet att en skadefri och formtoppad Karlsson kan göra lite som han vill, och jag tror att om någon ska ta ledarrollen i Sharks så är det svensken. Det känns som att Brent Burns har börjat varva ner och istället börjat kika på vart han vill slå sig ner när karriären är över. 

Apropå Karlsson, nu är det upp till bevis för Las Vegas stjärna William Karlsson. Efter en magisk första säsong med Vegas menade “Wild Bill” att hans 43 mål och 78 poäng var värt mer än vad hans dåvarande kontrakt antydde. Vegas sa “upp till bevis”, och erbjöd bara ett ettårskontrakt. 56 poäng andra säsongen verkar ha varit tillräckligt för Golden Knights, som i somras belönade Märsta-sonen med 440 miljoner över sex år. NU är det upp till bevis, säger jag. 

Några som redan bevisat sig är Golden Knights, som redan första säsongen visade att de är ett lag att räkna med, både på- och utanför isen. När det blev klart att Las Vegas skulle få ett NHL-lag slogs skeptikerna om att vara först med att döma ut Vegas som hockeystad. För mycket turister, för dåligt hockeyintresse och för varmt klimat. När Vegas går in i säsongen 19/20 har de ännu inte spelat en match med under 17,000 åskådare, inklusive träningsmatcher. Till och med klubbens träningar, som i sann amerikansk idrottsanda är “sponsored by Station Casinos”,  är mer eller mindre alltid fullsatta.

Vilka vinner då? Det ska spelas 82 grundserie-matcher innan vi ens är framme vid slutspel och idag spelar det mindre roll. För idag är det premiärdag, förhoppningarnas dag. Välkommen till NHL-säsongen 2019/20, nu kör vi.

Artikeln är skriven av:

Erik Eidissen– Sportskribent
erik@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här