Foto: Bildbyrån

NHL-draften 2020 är uppskjuten och kommer inte inträffa den 26-27 juni som planerat. När draften utspelar sig är fortfarande oklart men den kommer genomföras på ett eller annat sätt. Vi har sammanställt en lista på de svenskar som eventuellt kan gå i den första rundan av draften.

Den första rundan i NHL-draften innehåller 31 val. Sedan fortsätter draften över sju rundor och totalt 217 spelare.

Alexander Holtz, Djurgården:
Holtz låg inför säsongen i den absoluta toppen av draftrankingen tillsammans med sin vapendragare Lucas Raymond. Har gjort 16 poäng på 35 matcher i SHL vilket får ses som bra för en junior. Imponerade stundtals i JVM i vintras med sitt solida spel och fruktade skott. Förväntas gå topp-10 i draften av många, det gör honom till en av de mest spännande talangerna i Sverige.

Lucas Raymond, Frölunda:
Har fått ganska skralt med speltid i Frölunda i år. Har kastats in och ut ur laget vilket medfört en del frågetecken kring självförtroendet. Har i övrigt den kanske mest spännande spelstilen av alla dessa svenskar med sin rörlighet och finurlighet. Väntades inför säsongen precis som Holtz, gå topp-5 i draften. Kan bli några hack nedåt från den mätningen men vi kan förvänta oss att Raymond går topp-10.

Noel Gunler, Luleå:
Oraklet Bob McKenzie har rankat Luleå-forwarden på en 27:e plats i sin ranking i mitten på säsongen. Andra experter har dock placerat 18-åringen högre upp på sina listor. Gunler är precis som Raymond och Holtz högerfattad. Han har fått en del speltid i seriens bästa lag under grundserien och har gjort 13 poäng på 45 matcher i SHL i år. Tjugotalet scouter flockades runt Gunler under vårsäsongen vilket säger en del om ovissheten i vart han kan hamna i slutdraften. Tipset är någonstans mellan 10-20.

William Wallinder, Modo:
Backbjässen har avancerat rejält på rankinglistorna inför draften. Han har inte spelat så värst mycket i Modos a-lag under säsongen men har imponerat stort i J20 SuperElit. En av de stora överraskningarna med svenska ögon sett. Besitter en fin skridskoåkning och förväntas gå någonstans mellan 18-31 i draften.

Helge Grans, Malmö:
Ljungbysonen adderar sig till en skara intressanta spelare från den småländska staden. Grans är en storväxt back som fått testa på SHL-spel i år. En klok spelare som även han har avancerat på listorna under säsongen. Kan hamna utanför förstarundan men förväntas hamna någonstans mellan plats 20-40.

Emil Andrae, HV71:
En modern och rörlig back med ledaregenskaper. Har spelat tiotalet SHL-matcher för HV71 under säsongen men har mestadels huserat i J20 SuperElit där han gjort imponerande 38 poäng på 40 matcher från sin backposition. Har även han klättrat en del på rankinglistorna sen förra året. Förväntas gå utanför topp-31 men kan mycket väl hamna i slutet på den första rundan runt 25-31.

Theodor Niederbach, Frölunda:
Möjligen ett långskott men den högerfattade centern har imponerat stort i J20 SuperElit under året och har mäktat med nästan 50 poäng på 40 matcher. Rankas som nummer 29 av hockeyprospect.com men placerar sig utanför de flesta andra expertlistorna. Tipset är att spelmotorn placerar sig i slutet på andrarundan. Kan vara ett fynd.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här