Foton: Bildbyrån/Wikimedia

Den Schweiziska ligan lockar till sig ishockeyspelare från hela världen. Med bra löner, höga publiksiffror och korta avstånd till bortamatcherna är det en liga på uppgång. Schweiziska ligan är rankad som en av de bästa i Europa och svenska spelare lockas allt mer att göra en flytt till Schweiz. Schweiziska ligan består idag av 12 lag och i dagsläget finns det 17 svenska spelare utspridda i 10 klubbar. 

Såhär mitt i brinnande säsong har vi tagit tempen på de svenska spelarna och kollat hur det presterat under säsongen för sina lag.

Henrik Tömmernes – Genéve-Servette

Henrik Tömmernes gör sin tredje säsong i topplaget Genéve där han är en tongivande spelare. Henrik som var en av Frölundas bäste spelare innan han lämnade Sverige för spel i Genéve. Nu är han en av backarna i lagets förstakedja och har från sin backposition spelat 23 matcher under säsongen och gjort 21 poäng.

Viktor Östlund – HC Ambri-Piotta

Målvakten Östlund som bytte svensk hockey för Schweiz redan 2014 för Lugano har under åren varit utlånad tillbaka till Sverige flera gånger. Då har han bland annat spelat för IFK Arboga och Nybro i Division 1 och Västervik i Hockeyallsvenskan. Denna säsongen så bytte Östlund klubb och skrev på ett 1-års kontrakt med Ambri-Piotta. Där har han fått spela 3 matcher, men majoriteten av speltiden har han fått i Ticino Rockets som spelar i Schweiziska andraligan.

Calle Andersson – SC Bern

Calle Andersson lämnade svensk hockey och Malmö Redhawks till säsongen 2014-2015, då han blev utlånad till Zug och Lugano efter den säsongen valde Andersson att testa sina vingar i Nordamerika där blev det två säsonger i AHL och klubblaget Harford Wolf Pack innan han återigen vände hem till Europa under säsongen 2016-2017. Valet blev då Bern där han blivit kvar sedan dess och vuxit fram till en framstående spelare i laget.

Denna säsongen har Calle Andersson spelat lagets samtliga 34 matcher har producerat 12 poäng från sin backplats i förstakedjan hos SC Bern.

Anton Gustafsson – EHC Biel-Bienne

Anton Gustafsson är en riktig Schweizveteran då han varit och spelat i landet sedan säsongen 2010. Han har dock hunnit med två vänder hem till svensk hockey först säsongen 2012-2013 när han spelade i Asplöven samt 2016-2017 då han gjorde en vända i Färjestad i SHL.

Men han har hela tiden vänt tillbaka till Schweiz och inför den här säsongen bytte han Langnau där han var assisterande kapten till Biel-Bienne. Gustafsson spelar i tredjeformationen i sitt nya lag där han under säsongen spelat 24 matcher och producerat 2 poäng.

David Ullström – ECH Biel-Bienne

Lagkamrat med Anton Gustafsson har under säsongen David Ullström blivit den gamle HV71 spelaren som efter äventyr både i Nordamerika och KHL har nu landat i schweiziska ligan. Ullström har direkt tagit en plats i lagets förstakedja där han hunnit med att spela 14 matcher och stått för 13 poäng.

Magnus Nygren – HC Davos

Magnus Nygren gör sin andra säsong i HC Davos efter att ha lämnat svensk ishockey och Färjestad. Nygren fick en flygande start på sin NLA-karriär då han stod för 32 poäng på 47 matcher den första säsongen. Den här säsongen har han fått än mer ansvar och är nu assisterande lagkapten för sitt Davos. 10 Matcher och 5 poäng har det blivit för Nygren under den här säsongen.

Mattias Tedenby – HC Davos

Tedenby har bytt HV71 och Sverige mot Davos och Schweiz till den här säsongen, efter att ha varit en ha HV71:s mest profilstarka spelare under flera säsonger har han nu även kommit tillrätta i Davos. 26 poäng på 31 matcher har det blivit för den snabba forwarden. Tedenby spelar i lagets förstakedja.

Daniel Brodin – HC Fribourg-Gottéron

Djurgårdslegendaren Brodin bytte inför den här säsongen Djurgården mot Schweiz. Han har direkt blivit en uppskattad spelare med sitt hårda slit och offensiva spel. Bodin skrev precis på ett nytt konrakt som stäcker sig över säsongen 2022 så han kommer bli kvar i Schweiz under ett tag. Brodin har under sin första säsong tagit en plats i lagets tredjekedja och från sin forwardsposition har han producerat 19 poäng på 33 matcher.

Viktor Stålberg – HC Fribourg-Gottéron

Stålberg gör sin tredje säsong i schweizisk ishockey även om han har hunnit med en sväng till KHL under denna perioden. Till den här säsongen blev han lagkamrat med Brodin i Fribourg där han tagit en forwardsplats i andrakedjan och producerat 21 poäng på 33 matcher.

Jonas Junland – Lausanne HC

Junland gör sin fjärde säsong i Lausanne, där har han varit en tongivande spelare från start och har belönats med att vara assisterande kapten i laget. Han spelar som back i förstakedjan och har spelat totalt 28 matcher och levererat 13 poäng.

Philip Holm – Lausanne HC

Philip Holm har precis anlänt till Schweizisk ishockey efter en tid i Nordamerika, han har ännu inte hunnit spela några matcher för sin nya klubb Lausanne.

Linus Klasen – HC Lugano

Linus Klasen som har varit en av HC Lugano:s bästa spelare sedan han anlände 2014 har ständigt producerat mycket poäng för sitt lag. Den här säsongen kommer dock bli hans sista i Lugano Klasen har bestämt sig för att vända hem till Sverige och Luleå till nästa säsong. Klasen har även den här säsongen fortsatt producera poäng och stått för 23 stycken på 31 matcher.

Marcus Krüger – ZSC Lions

Efter många säsonger borta i Nordamerika valde Marcus till den här säsongen att vända tillbaka till Europa, valet föll på ZSC Lions. Där har han tagit en plats i förstakedjan och har från sin forwardsposition stått för 17 poäng på 24 matcher.

Fredrik Pettersson – ZSC Lions

Fredrik Pettersson är välbekant med schweizisk ishockey då han spelat i landet sedan 2014 då han skrev på Lugano. Han har sedan säsongen 2017 varit en del av ZSC Lions. Den här säsongen har han bildat förstakedja tillsammans med bland annat Marcus Krüger. Där har han producerat 23 poäng på 32 matcher.

Carl Klingberg – Zug

Klingberg som bytte NHL mot KHL till säsongen 2015-2016 valde efter en säsong i KHL att flytta vidare och valet blev då Schweiz och Zug. Där har han blivit kvar sedan säsongen 2016-2017 och blivit en viktig pusselbit i laget. Klingberg är en del av förstakedjan och har spelat 30 matcher den här säsongen och stått för 21 poäng.

Oscar Lindberg – Zug

Oscar Lindberg som efter flera säsonger i NHL där han bland annat spelat för New York Rangers, Vegas Golden Knights och Ottawa valde inför den här säsongen att vända hem till Europa och Schweiz. Zug blev klubben och där har han fått en bra start med 17 poäng på 29 matcher, Lindberg spelar i lagets andrakedja tillsammans med den tredje svensken i klubben Erik Thorell.

Erik Thorell – Zug

Thorell som inför den här säsongen bytte finska Liiga mot Schweiz, utgör den tredje svensken i Zug. Han spelar tillsammans med Lindberg i andrakedjan och har under säsongen spelat 15 matcher och levererat 10 poäng från sin forwardsposition.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här