Foto: Pixabay

Efter att inte ha spelat NHL-hockey på 225 dagar fick William Nylander i natt snöra på sig skridskorna och säsongsdebuterade mot Detroit Red Wings – men andra svenskar skulle stjäla showen, på fler än ett sätt. Till exempel firade Niklas Kronwall jubileum med sin 900:e match för Detroit, ett lag som han har varit troget sedan han draftades år 2000 från Djurgårdens IF. Kronwalls speciella kväll skulle till slut få krönas med både en assistpoäng och en seger, även om segern satt långt inne.

Det var Toronto som öppnade målskyttet för kvällen genom finländaren Kasperi Kapanen, med ett mål som Andreas Johnsson fick vara med och assistera. Kort därpå var det dags för nästa svensk att skrivas in i protokollet när Jonathan Ericsson reducerade matchen till 1-1. Detroit fick energi av målet och kunde under den första perioden göra både 2-1 och 3-1. Red Wings andra mål stod amerikanen Glendening för men både Kronwall och Jacob de la Rose fick var sin assistpoäng, och 3-1 var det Gustav Nyqvist som fick göra med ett snyggt skott i krysset innan den första perioden var över.

Den andra perioden bjöd bara på ett mål och det var för Detroits räkning efter en assist från Nyqvist, men i den tredje perioden skulle det vända till 4-4. Kvällens sista mål under ordinarie speltid kom från Andreas Johnsson som räddade matchen till en förlängning där Nyqvist återigen skulle visa upp sig. Med en briljant lobbpass från Nyqvist, som också blev matchens spelare, friställdes Dylan Larkin och gav Detroit segern med 5-4. I slutändan handlade kvällen med andra ord inte särskilt mycket om William Nylander som blev nedflyttad från första- till fjärdekedjan, utan matchvana fanns tajmingen inte riktigt där ännu.

Håkan Rink