Foto: Bildbyrån

Djurgårdens IF var först ut i SHL där spelarna valt att stå över en del av sin lön. I Djurgården handlade det om frysa den rörliga delen av spelarnas löner under säsongen. Detta gör att klubben på så vis kan spara mångmiljonbelopp under säsongen. Nu följer nästa SHL-klubb efter när spelarna i Leksands IF väljer att sänka sin lön fram till 31 december. 

Leksand har jobbat hårt sedan pandemins start att hålla kostnaderna nere då pandemin har slagit hårt mot inkomsterna för klubben. Så för att Leksand ska kunna hålla ekonomin i balans har flera åtgärder redan genomförts, tidigare har klubben korttidspermitterat personal, ledare och spelare. Samt att personal som inte har kunnat korttidspermetteras har självmant valt att gå ner i lön motsvarade permitteringen. Besparingskostnader på alla plan har även genomförts av klubben för att hålla utgifterna nere.

Men nu när säsongen är igång och personalen och spelarna är tillbaka från sina permitteringar gör att klubben behöver fortsätta spara på utgifterna. Detta då smällen att spela inför tomma läktare gör att inkomsterna krymper rejält.

Ett led i att fortsätta säkerställa klubbens ekonomi framöver är att Leksands IF har kommit överens med spelarna i klubbens herrlag att spelarna sänker sina löner. Lönesänkningen gäller till en början fram till 31 december.

– Vi arbetar hela tiden noggrant med vår ekonomi, inte minst i dessa tider. Här och nu mår Leksands IF helt okej ekonomiskt, men givetvis finns en stor oro för framtiden om den här situationen håller i sig över tid. Vi jobbar hela tiden med olika scenarier och prognoser för att ta oss ur coronapandemin. Allt vi gör på daglig basis påverkar oss, och att vi nu får hjälp av spelartruppen med att lätta de löpande kostnaderna påverkar vår likviditet både på kort och på lång sikt. Vi är väldigt ödmjuka och tacksamma för spelarnas samarbete i det här, säger Leksands IFs VD Andreas Hedbom i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här