Ishockey-VM 2023 är avgjort i Tammerfors (Finland) och Riga (Lettland). Kanada tog sin 28:e VM-titel i historien medan Tre Kronor åkte ut i kvartsfinalen. Se slutställningen från mästerskapet nedan.

Under andra halvan av maj månad har VM 2023 spelats för herrlandslag i hockey. Ett långt gruppspel följdes av ett intensivt slutspel där de åtta bästa lagen tävlade om semifinalplatser där fyra lag stod kvar i kampen om medaljer. För Sveriges del blev det ett bra gruppspel. Tre Kronor, under ledning av Sam Hallam, tog idel segrar förutom mot USA och slutade tvåa i gruppen i Tammerfors. Det gav en kvartsfinal mot Lettland, men detta i lettiska Riga. Där åkte Sverige på en tung kvartsfinalförlust till tråkiga fiasko-rubriker.

Lettland skulle dock visa sig vara något annat än en slagpåse i detta VM och tog sig till semifinal efter segern mot Sverige. I semifinalen blev Kanada för svåra för letterna men hemmanationen skulle bli historiska i bronsmatchen genom att knipa sin allra första VM-medalj någonsin i och med segern i bronsmatchen mot USA.

Ett annat skrällgäng var Tyskland som tog sig hela vägen till VM-final trots tre inledande förluster i Sveriges grupp. Tyskarna höll i två perioder under finalmatchen men fick slutligen se sig besegrade av Kanada. Kanadensarna tog sitt 28:e VM-guld och är nu ensamma på täppan gällande antal VM-guld, ett guld före Sovjetunionen och Ryssland på 27 guld tillsammans.

Hemmanationen Finland kunde inte bärga något nytt VM-guld. Ett dåligt gruppspel på hemmaplan i Tammerfors ledde fram till en kvartsfinalförlust mot just Kanada och ett tidigt uttåg. Finland slutade sjua i VM vilket är deras sämsta placering sedan 2005.

Alla placeringar

 1. Kanada (guld)
 2. Tyskland (silver)
 3. Lettland (brons)
 4. USA
 5. Schweiz
 6. Sverige
 7. Finland
 8. Tjeckien
 9. Slovakien
 10. Danmark
 11. Kazakstan
 12. Frankrike
 13. Norge
 14. Österrike
 15. Ungern (nedflyttade)
 16. Slovenien (nedflyttade)