Skellefteå AIK tog en viktig seger på hemmaplan i semifinalserien mot Örebro HK. Segern med 3-0 innebär att Skellefteå ligger under med 1-2 i matcher.

Det sågs av många som en måstematch när Skellefteå och Örebro drabbades samman i Skellefteå Kraft Arena under onsdagskvällen. Örebro hade två raka segrar av två möjliga i semifinalserien och närkingarna hade därmed kopplat ett mindre grepp om en finalplats. Skulle dessutom Örebro kunna besegra Skellefteå under onsdagen, ja då skulle 0-3 var mycket att äta upp för västerbottningarna. Faktum är att inget lag någonsin har rest sig från ett 0-3-underläge i en matchserie i bäst av sju matcher i den svenska högstaligan.

Men något 0-3-underläge i matchserien skulle inte bli något faktum denna gång. En ganska jämn förstaperiod i Skellefteå Kraft Arena slutade mållös, där inget kunde skilja lagen åt. I andra perioden skulle det bli annorlunda dock. Robert Ohlssons mannar kom ut med hög fart direkt och visade varför man var ett av grundseriens bästa hemmalag.

I mitten av matchen (andra perioden) fick Skellefteå utdelning. Oskar Nilsson passade in en puck till Pär Lindholm som i slottet kunde lirka in 1-0 för hemmalaget. Skellefteå skulle sedan få ett drömavslutning på mittperioden. Tom Kühnhackl och Andreas Wingerli kom i en blixtsnabb kontring där den sistnämnda kunde raka in 2-0 för hemmalaget, med tre minuter kvar av perioden.

I den tredje- och sista perioden jagade Örebro ett mål. Den unga kedjan med Leo Carlsson och Milton Oscarson i spetsen var framgångsrika, men inte i målkolumnen. Skellefteå kunde slutligen avgöra den tredje semifinalmatchen i öppen kasse genom Filip Sandberg till det spikade slutresultatet 3-0. Linus Söderström blev en av matchhjältarna när han räddade 27 skott i Skellefteå-kassen.

Skellefteå reducerade matchserien i bäst av sju matcher till 1-2, en matchserie som Örebro fortsatt leder. Lagen möts igen i Behrn Arena (Örebro) på långfredagen den 7 april.

Skellefteå – Örebro, 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)

29:17 1-0 Pär Lindholm (Oskar Nilsson, Joakim Lindström)
37:12 2-0 Andreas Wingerli (Tom Kühnhackl, Max Lindholm)
58:57 3-0 Filip Sandberg (Tom Kühnhackl)

Skottstatistik: 31-27
Publik: 5801 personer