NHL ersätter varje år svensk ishockey för de talanger som skriver ett kontrakt med en NHL klubb. 10% av denna berättigade ersättning väljer SHL klubbarna att skänka till förmån för klubbar i lägre divisioner.

I ett pressmeddelande som Svenska hockeyligan har skickat ut, så förklarar man att SHL klubbarna kommer att avstå 10% av den ersättning man är berättigad till varje år från NHL. För varje spelare är ersättningsnivån mellan 2.5 och 2.8 miljoner kronor. Så totalt handlar det om att SHL klubbarna väljer att avstå omkring 6 miljoner kronor. Dessa pengar ska fördelas på olika områden inom svensk hockey.

Den största delen av dessa 6 miljoner kommer klubbar i hockeyettan få ta del av. De kommer få omkring 2 miljoner kronor, även SDHL som är damernas högsta division kommer även få miljon bidrag. 100 000 kronor för varje spelare som skriver ett NHL kontrakt kommer även att tillfalla spelarens moderklubb.

Alla SHL klubbar har även gått med på att göra regionala satsningar kring talangutveckling i deras respektive område. Hur mycket pengar som kommer satsat där beror på hur mycket varje SHL klubb får i ersättning från NHL.

Detta avtal gäller inte för hockeyallsvenskan klubbar då dessa har ett separat avtal med SHL klubbarna kring NHL bidraget.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här