Foto: Bildbyrån

HockeyAllsvenskans 52 grundomgångar är färdigspelade. Med HV71 som etta och Troja-Ljungby som tabelljumbo så är en tabell färdigställd. Nedan redogör vi för hur tabellen slutade samt vad som sker härnäst för samtliga lag.

En lång grundserie är till ända i Sveriges näst bästa serie. HV71 har tuffat på som tåget sedan premiären och tar en komfortabel grundserieseger efter 52 spelade matcher. Fem lag följer med HV till kvartsfinalspel där fyra lag ska göra upp om de övriga två platserna.

Så funkar slutspelet i HockeyAllsvenskan:

Lag 1-6 i tabellen är alltså klara för kvartsfinalspel i slutspelet. Där två lag från 7-10 kommer att finnas också. Ettan i tabellen (HV71) väljer motståndare först och sedan följer tvåan (MoDo) och så vidare. Kvartsfinalerna spelas i bäst av sju matcher (först till fyra) där det bäst rankade laget har hemmafördel i den sjunde matchen. Vinnaren i hela slutspelet kommer i slutändan att avancera upp i SHL.

Lag 7-10 i tabellen ska spela åttondelsfinaler. Det sjundeplacerade laget möter laget som är placerat tia. Åttan möter därmed nian. Dessa lag möter varandra i bäst av tre matcher (först till två). Vinnarna i vardera åttondelsfinal går till kvartsfinal.
Mora IK möter Tingsryd AIF i ena åttondelsfinalen. Västerviks IK och AIK ställs mot varandra i den andra åttondelsfinalen.

Lag 11-12 i tabellen har spelat färdigt säsongen. Detta avser Vita Hästen och Almtuna som har hamnat i ingemansland. Utan chans att spela slutspel och med säkrat kontrakt i HockeyAllsvenskan så blir det tidig semester för lagen.

Lag 13-14 i tabellen spelar playout. Detta avser Södertälje SK och Troja-Ljungby IF. Lagen möts i en matchserie i bäst av sju matcher där vinnaren spelar kvar i HockeyAllsvenskan nästa säsong. Förloraren i matchserien kommer att degraderas till HockeyEttan. Södertälje som placerades först av lagen kommer att få hemmaplansfördel i matchserien.

Sluttabellen:

 1. HV71, 116p (kvartsfinal)
 2. MoDo, 106p (kvartsfinal)
 3. Karlskoga, 100p (kvartsfinal)
 4. Björklöven, 98p (kvartsfinal)
 5. Västerås, 88p (kvartsfinal)
 6. Kristianstad, 80p (kvartsfinal)
 7. Mora, 79p (åttondelsfinal)
 8. Västervik, 79p (åttondelsfinal)
 9. AIK, 74p (åttondelsfinal)
 10. Tingsryd, 62p (åttondelsfinal)
 11. Vita Hästen, 59p (spelat klart)
 12. Almtuna, 55p (spelat klart)
 13. Södertälje, 54p (playout)
 14. Troja-Ljungby, 42p (playout)