Foto: Pixabay.com

I natt besegrades Colorado Avalanche av Pittsburgh Penguins, tack vare ett historiskt snabbt hattrick av den 31-åriga svensken Patric Hörnqvist. Matchen som slutade 3-6 till Penguins började starkt för laget som efter den första perioden hade ledningen med 0-3 efter mål från Guentzel, Malkin och Brassard. I den andra perioden jobbade Colorado upp sig, med Gabriel Landeskog i laget, tillbaka i matchen. Tidigt i den andra perioden gjorde Colorado ett reduceringsmål som blev bortdömt på grund av målvaktsinterference, men detta var bara ett smakprov på vad som komma skulle. Inför den tredje perioden stod det 3-3 i matchen.

Dags för Patric Hörnqvist att kliva fram. Efter 6 minuter och 11 sekunder in i den tredje perioden kunde Hörnqvist ta hand om en retur och dra in den i nätmaskorna. Kort därpå kom hans andra mål för kvällen när han skickade iväg ett slagskott som studsade på målvakten Varlamov och in i mål. Målet som skulle fullborda Hörnqvists äkta hattrick och segern till Penguins kom bara 2 minuter och 47 sekunder efter hans första och kepsarna från publiken började hagla in på isen som en hyllning till svensken.

Hattricket signerat Patric Hörnqvist är det snabbaste genom tiderna för Pittsburgh Penguins och faktum är att den tidigare rekordhållaren i klubben var en annan svensk, Nils Ekman, som år 2006 gjorde ett hattrick på 4 minuter och 10 sekunder. Hörnqvist skriver in sig i historieböckerna på plats 21 över NHL:s snabbaste hattrick och hans tid delar han med slovaken Zigmund Pálffy som också klarade bedriften på 2 minuter och 47 sekunder. Dock var det en bit kvar till det främsta rekordet som innehas av Bill Mosienko, som år 1952 gjorde tre mål på bara 21 sekunder (!) – svårslaget.

Håkan Rink