Foton: Bildbyrån (eget montage)

Finländaren Kari Jalonen blir ny förbundskapten för Tjeckien. Han blir därmed första utlänning att ta över det tjeckiska herrlandslaget.

Under torsdagskvällen så presenterade Tjeckien en ny förbundskapten. Den 62-årige finländaren Kari Jalonen kommer att leda Tjeckien fram till och med 2024. Jalonen blir den första utomtjeckiska tränaren för herrlandslaget i och med detta.

Det var efter OS i Peking som Tjeckien sparkade sin dåvarande tränare Filip Pesan. Efter ett uttåg i kvartsfinalspelet i VM 2021 och sedermera missad kvartsfinal under OS så var beslutet enkelt.

Nu väntar alltså en finländare i det tjeckiska båset under vårens Euro Hockey Tour och i förlängningen VM i Tammerfors och Helsingfors. Kari Jalonen är en legendar i hemlandet och skulle ha blivit ny förbundskapten för Finlands juniorlandslag med start i vår. Men i och med Tjeckiens erbjudande så valde Jalonen att hoppa av det uppdraget och rikta blicken mot Tjeckiens herrar.

Första uppdraget som tjeckisk förbundskapten blir på hemmaplan för Jalonen när Czech Hockey Games drar igång i slutet av april och följs sedan upp av Beijer Hockey Games för att avsluta Euro Hockey Tour. I maj spelas sedan VM i Finland alltså, där Jalonen får leda Tjeckien på finsk mark.