Foto: Pixabay

Ishockey är en av de mest engagerande sporterna i Sverige och runtom i landet finns det en stor mängd klubbar som gör upp i de olika serierna som finns. I januari beslutade Svenska Ishockeyförbundet att en utredning skulle ske gällande om det nuvarande seriesystemet och modellen för upp- och nedflyttning mellan SHL, Hockeyallsvenskan  och Hockeyettan behöver förändras och hur de ändringarna i så fall bör se ut. Förbundet har en gemensam vision om att göra ishockeyn till Sveriges mest engagerande idrott och för att detta ska kunna nås anser utredningen som nu presenterats att en del ändringar behöver ske. I klippet nedan presenteras en sammanfattning av det nya upplägget:

Det som utredaren Ola Lundberg har kommit fram till är att vi behöver ett enklare och tydligare system för vilka lag det är som flyttas mellan respektive division vid säsongens slut. För SHL:s del skulle dessa förändringar inte påverka ligans upplägg i övrigt, utan endast det som sker för de två lägst placerade lagen i tabellen. Dessa skulle enligt förslaget få göra upp mot varandra i någon slags play-off, där vinnaren säkrar en ytterligare säsong i ligan. Förloraren skickas i sin tur ner till Hockeyallsvenskan.

Samtidigt skulle slutspelet för andraligan förändras radikalt och istället få samma upplägg som SHL. Här skulle samtidigt det lag som slutligen står som vinnare belönas med att flyttas upp i den högsta ligan. Även vilket lag som samtidigt åker ut skulle avgöras på samma vis som för SHL.

Hockeyettan är i sin tur den liga som skulle påverkas allra mest om detta förslag skulle genomföras. Dagens 47 lag skulle minskas ner till 36 stycken och antalet serier skulle därmed minskas från fyra till tre. De fyra bästa lagen ur vardera regional serie skulle i sin tur ta sig vidare till Superettan (dagens Allettan), som efter seriespel avslutas med ett liknande slutspel som det i de högre ligorna. Lagen på plats 1-6 är då klara för kvartsfinal, lag 7-10 gör upp i åttondelen samtidigt som lag 11-12 är färdigspelade för säsongen. Vinnaren i slutspelet flyttas i sin tur upp till Hockeyallsvenskan.

Om dessa förändringar ska genomföras eller ej kommer man att besluta om vid förbundsmötet den 15 juni 2019. Ändringarna kan då börja gälla som tidigast till säsongen 2020/2021.

Sofie Hansson