Foto: Bildbyrån

Förra veckan rapporterade Hockeyresultat att NHL kan komma att ändra reglerna kring ”emergency backup”-målvakterna. Nu kommer nästa potentiella regeländring – offsideregeln.

Just nu pågår NHLs ligamöten i Boca Raton, Florida. Under mötena diskuteras potentiella regeländringar, och vissa diskussioner har blivit snackisar runt om i hockeyvärlden. Nästa regeländring är offideregeln, en regel som varit uppe för diskussion ett flertalet gånger. I tisdags röstade NHL:s general managers ”JA” på frågan huruvida en spelare borde anses vara onside så länge spelarens skridsko är i höjd med blålinjen – till skillnad från nuvarande regeln som säger att spelarens skridsko måste vidröra isen.

Precis som de flesta nya regeländringar är det nya regelförslaget till för att NHL ska bli ännu mer målrik, och för att färre mål ska bli bortdömda för offside. Carolina Hurricanes GM, Don Waddell, är positivt inställd till förslaget.

”Så många fina mål har blivit bortdömda på grund av saker som inte påverkat spelet överhuvudtaget”, sa Waddell till nhl.com. ”Det är väldigt frustrerande ibland. Vi vill se mål, och vi gör många bra mål som sen blir bortdömda bara för att en spelare kliver över blålinjen vid fel tillfälle”.

Under årets NHL-säsong har 14 mål blivit bortdömda på grund av offside efter att spelarens skridsko varit i luften över blålinjen. Förra säsongen blev 16 sådana mål bortdömda.

Många experter har kritiserat regelförslaget för att det anses bli svårare för linjedomarna att avgöra om spelaren är offside eller inte. Kris King, som jobbar med ligans regeländringar, håller dock inte med. Enligt NHL.com har King pratat med linjedomare som säger att det istället skulle bli enklare att avgöra om spelaren är offside eller inte.

För att den nya regeländringen ska införas måste först regeln godkännas av NHL:s tävlingskommitte, och efter det måste NHL Board of Governors godkänna förslaget.

Artikeln är skriven av:

Erik Eidissen– Sportskribent
erik@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här