Foto: Wikipedia

NHL är den mest kända ishockeyligan i världen och en dröm för många spelare är att någon gång få chansen att spela just här. Just nu florerar rykten om att ligan kan råka ut för en ny lockout i en framtida säsong.

Enligt Sportbladet är det säsongen 2020/2021 som sägs ligga i fara. Anledningen till detta är att spelarnas kollektivavtal då löper ut och en diskussion kring spelarnas rättigheter lär komma upp på bordet. Om parterna inte kan komma överens kan det hända att lagen vägrar spela och matcher får ställas in.

Tidigare lockouts i NHL

Vid fyra tillfällen har ligan drabbat av en så kallad lockout, där matcher av olika anledningar fått ställas in eller flyttats fram. Majoriteten av gångerna har det hela handlat om just konflikter mellan ligan och spelarfacket. Bland annat har det handlat om orättvis fördelning av pengar och spelarnas möjligheter till att spela i de olympiska spelen.

Vid tre av tillfällena har starten av ligan flyttats fram och antalet matcher minskades då ner. När lockouten skedde för säsongen 2004/2005 gick det istället så långt att hela säsongen ställdes in.