Foto: Bildbyrån

I de flesta fall är högtider synonymt med att ligorna tar ledigt i ett par dagar, men den amerikanska traditionen Thanksgiving innebär det motsatta. Torsdagen bjöd på amerikansk fotboll, fet mat och Bud Light, samtidigt som NHL var i full sving hela helgen. Nyqvist, Olofsson och Lundqvist stod alla för helgjutna insatser, och den sistnämde har en gång för alla bevisat att han inte är slut riktigt ännu. Här är ett något försenat fredags-svep:

  • David Pastrnak fortsätter att spruta in mål, och leder nu ligan med 24 mål på 26 matcher. SSK-bekantingen har gjort 12 mål i både Oktober och November, något bara en viss Wayne Gretzky lyckats med (12 mål eller mer i tre raka säsongsinledande månader).
  • Ligaledarna Washington Capitals vände och vann på övertid. Detta var lagets 5e vändning den här säsongen och de är nu uppe över 40-poängs-strecket. Ovechkin gjorde sitt 455e powerplay-mål i grundserien, vilket tangerande tredjeplatsen (Teemu Selanne) i ligan genom tiderna.
  • Bilder på en frustrerad Jack Eichel har cirkulerat på internet de senaste dagarna. Thanksgiving verkar dock gjort Sabres kapten gott, då han stod för två mål och en assist när han Buffalo vände ett 2-0-underläge mot Toronto Maple Leafs. Toronto har blivit lite av ett favoritlag för Eichel, som gjort 12 mål mot klubben – fler än mot något annat NHL-lag.
  • Victor Olofsson fortsätter att göra poäng och har nu noterats för mål eller assist i 10 av de senaste 11 matcherna. Svensken har gjort flest mål (10) av samtliga rookies i ligan.
  • Nathan MacKinnon var inblandad i 4 av Avalanche 5 mål (1+3) och förlängde sin poängstreak till 6 matcher. Detta var 3e gången den här säsongen som MacKinnon gjort 4e poäng i en och samma match.
  • Tillslut kom islossning även till Minnesota när laget gjorde 7 mål mot svängiga Flyers, i en match som slutade 7-6(!). Super-veteranen Eric Staal gjorde 2 poäng (1+1) och nådde ännu en milstolpe då han spelade sin 1,200e grundserie-match i NHL. Imponerande! 35-åringen är nu bara 7 poäng ifrån 1000-poängs-strecket, något bara 6 aktiva spelare har åstadkommit (Thorton, Ovechkin, Crosby, Marleau och Malkin).
  • Pekka Rinne höll 58e nollan i karriären när han motade samtliga 31 skott. Finländaren Rinne gjorde NHL-debut 2005, och bara en enda målvakt har hållt fler nollor än finnen sen han kom till ligan- ingen mindre än vår Henrik Lundqvist.
  • Gustav Nyqvist gjorde sitt andra hat-trick i karriären när Blue Jackets vann på nytt.

Artikeln är skriven av:

Erik Eidissen– Sportskribent
erik@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här