Foto: Bildbyrån

Rikard Grönborg är het på tränarmarknaden. I en intervju med sajten Watson bekräftar svenskens klubb ZSC Lions att NHL-klubben New Jersey Devils hört sig för om Grönborg men att klubben artigt tackat nej.

Redan inför föregående säsong var Rikard Grönborg ett alternativ för NHL-laget Buffalo Sabres. General managern Jason Botterill valde en annan europé, Ralph Krueger, den gången. Många såg Sabres jakt på tränare som Rikard Grönborgs stora chans att ta sig in i världens största hockeyliga. Istället skrev svensken på ett tvåårskontrakt med den schweiziska storklubben ZSC Lions. Laget har gått som tåget i år och vann grundserien med en poäng före EV Zug.

Grönborg är amerikansk medborgare och spenderade sina första tio år som tränare i USA innan han började jobba för det svenska ishockeyförbundet. Med kunskapen om nordamerikansk hockey och en gedigen medaljlista dök svensken upp på New Jersey Devils lista på potentiella tränare nästa säsong.

Klubben sparkade sin huvudtränare John Hynes vid årsskiftet och assisterande coachen Alain Nasreddine tog över som tillfällig huvudtränare resten av säsongen. När fansen fick rösta vem som sågs som favorit att ta över Devils, låg Rikard Grönborg tvåa bakom Vegas Golden Knights tidigare succétränare Gerard Gallant.

Enligt den schweiziska hockeysajten Watson ska nu de röda djävularna tagit kontakt med ZSC Lions gällande den svenska VM-guldtränaren. Den schweiziska klubbens sportchef Sven Leuenberger bekräftar att Devils tagit kontakt med honom. Han berättar vidare att han gett NHL-klubben möjligheten att prata med Grönborg men att de samtidigt inte är villiga att släppa honom från sitt kontrakt.

Rikard Grönborg ser därmed ut att fullfölja även nästa säsong i Zürich men lär efter det försöka få uppleva sin uttalade dröm att en dag bli NHL-coach.

New Jersey Devils låg sist i sin division innan pandemins utbrott. Laget fick drafta som nummer ett i draften 2017 och 2019 och spås en lysande framtid med den framtida storstjärnan Jack Hughes i spetsen.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här