Foton: Bildbyrån

NHL-draften är alltid en stor tillställning när lagen i NHL ska knyta till sig de största talangerna till sina organisationer. Årets NHL-draft var dock som mycket annat till följd av covid-19 annorlunda på många sätt. Draften skedde två månader senare än planerat och allt skedde digitalt. Så runt om i världen satt förväntansfulla och nervösa ungdomar och väntade på att deras namn skulle ropas upp. Alexander Holtz och Lucas Raymond var två svenskar som inför draften hade tippats skulle bli valda tidigt och så blev även fallet. Spelarna valdes som nummer fyra respektive nummer sju. Först i draften gick den kanadensiska talangen Alexis Lafeniere. 

När New York Rangers i somras vann draftlotteriet vilket innebar att klubben skulle få välja först i NHL-draften så stod det redan då nästan klart att det var den kanadensiska supertalangen Alexis Lafeniere som klubben skulle välja. När väl så draften sedan avgjordes inatt så blev det mycket riktigt forwarden Lafeniere som blev vald först.

Näst på tur efter New York Rangers var Los Angeles Kings som även de valde en kanadensare i form av centerspelaren Quinton Byfield.

Ottawa Senators hade både tredje och femtevalet i draften, varför Ottawa kunde ha två så tidiga val kanske du undrar? Jo det är till följd av tidigare spelaraffärer mellan klubbar. Just denna härstammar från Erik Karlssons övergång till San Jose 2018 då Ottawa i utbyte fick deras första val i draften.

Ottawa Senators valde den tyske spelaren Tim Stützle som sitt val och det gör honom till den tysk som gått högst upp någonsin i en NHL-draft.

Sedan var Detroit Red Wings tur och det var här den första svenska spelaren ropades ut. Frölundas talang Lucas Raymond valdes av Detroit och anfallaren med det sin fina teknik ska försöka föra vidare den svenska traditionen som funnits inom klubben en lång tid. Inför hade många experter tippade att Raymond skulle bli vald som nummer fem när Ottawa skulle göra sitt andra val men han gick alltså redan som nummer fyra och hamnade istället i Detroit Red Wings.

När Ottawa Senators sedan skulle välja igen föll valet på Jake Sanderson följt av Anaheim Ducks där valet blev Jamie Drysdale.

New Jersey Devils gjorde sjunde valet och det var då det återigen ropades ut ett svensk namn när Alexander Holtz blev vald. Djurgårdstalangen med det fruktade skottet gjorde att två svenska forwards blev valda inom topp sju i NHL-draften. Holtz kommer bland annat bli lagkamrat med Jack Hughes som förra året var den spelare som blev vald etta i NHL-draften då New Jersey Devils hade första valet.

Totalt valdes det 31 spelare under NHL:s första draft och det fanns förhoppningar och spekulationer om att ytterligare svenska spelare skulle väljas av något av lagen under den första draften men så blev inte fallet. Resten av NHL-draften där runda 2 till 7 väljs sker under torsdagen 7/10 och startar 17.30 svensk tid.

Topp 10 i NHL-draften 2020
Alexis Lafreniére, New York Rangers
Quiton Byfield, Los Angeles Kings
Tim Stützle, Ottawa Senators
Lucas Raymond, Detroit Red Wings
Jack Sanderson, Ottawa Senators
Jamie Drysdale, Anaheim Ducks
Alexander Holtz, New Jersey Devils
Jack Quinn, Buffalo Sabres
Marco Rossi, Minnesota Wild
Cole Perfetti, Winnipeg Jets

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här