Ikväll kommer världens bästa hockeyliga till Stockholm när Buffalo Sabers möter Tampa Bay Lightning i NHL Global Series. Matchen blir extra intressant då lagen innehåller två av Sveriges bästa backar, Rasmus Dahlin och Victor Hedman – något den förstnämnde inte kunnat drömma om när han startade hockeykarriären.

Rasmus Dahlin var bara 12 år gammal när han mötte Victor Hedman för första gången på Modos sommarhockeyskola. Hedman var vid det laget 21 år och redan etablerat sig i NHL efter tre säsonger i ligan. Vid det laget var det ingen som såg Dahlin och Hedman som jämnlikar, och den då 12-årige Dahlin kunde inte drömma om att en gång få spela på samma is som Tampas stjärnback. Idag är det Dahlin och Hedman som är matchens dragplåster när NHL kommer till Stockholm, och det går till och med att argumentera för att Dahlin är den hetare spelaren i dagsläget.

”Han har varit en av de bästa sedan jag var liten. Samtidigt är jag också en NHL-spelare nu, så jag kan inte tänka på det för mycket”, sa Dahlin i en intervju med NHL.com. ”Men det är såklart grymt, riktigt coolt att spela mot honom”.

Buffalos förstaval behöver inte be om ursäkt för att han är i NHL och Dahlin har en poäng, gapet mellan de två spelarna blir allt mindre. Svenskarna draftades båda topp-10 i deras respektive NHL-drafter, Hedman har vunnit Norris Trophy som bäste back  tre gånger, och Dahlin var en av finalisterna till att ta hem priset som bästa nykomling, Calder Trophy. Olikheterna börjar bli färre än likheterna.

Dahlin gjorde 44 poäng under sin första NHL-säsong och har redan hunnit göra 11 poäng på 15 matcher i årets upplaga. Hedman gjorde 20 poäng i debutsäsongen och har hittills gjort 9 poäng på 11 matcher.

”Han är en genomgod kille, talangen är utomordentlig och han producerar på en hög nivå i inledningen av säsongen”, säger Hedman hyllande. ”Han kommer bara bli bättre, det är det läskiga. Så för min del handlar det bara om att pusha mig själv, och fortsätta tävla mot de nya talangerna. Det är grymt, jag gillar det. Det kommer göra att jag fortsätter pusha mig själv ett bra tag, förhoppningsvis”, fortsätter Hedman.

Uppladdningen inför kvällens match har varit speciell för Dahlin, som hunnit träffa familjen och vänner som tagit sig ner till Stockholm. Svensken delar hotellrum med Sabers stjärna Casey Mittelstadt, som berättar för NHL.com att hockey-Sverige har varit ivriga på att hälsa på Dahlin och att han knappt sett svensken sen de kom till Sverige.

”Jag tror att han är lika exalterad över att vara hemma som svenskarna är att se honom”, förklarar Mittelstadt. ”Han älskar att vara här och han var superglad att vara hemma”.

Trots år av rutin erkänner Hedman att han är lite nervös inför att spela på hemmaplan efter alla år i Nordamerika.

”Jag börjar bli lite nervös, trots att jag oftast inte är nervös inför matcher”, sa Hedman till NHL.com. ”Men det här är en-gång-i-livet-upplevelse, att få komma hem och spela för laget jag tillhört i över 10 år. Det kommer bli några känslosamma dagar när man får spela inför vänner, familj och svenskarna… alla människor och barnen, killarna och tjejerna som var där på träningen och som kommer vara på matchen. Det kommer bli väldigt roligt”.

Det går att argumentera för att den unga talangen har startat säsongen bäst, men klockan 20.00 får Hedman chansen att på hemmaplan visa att gammal är äldst.

Artikeln är skriven av:

Erik Eidissen– Sportskribent
erik@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här