Damernas SDHL är över för säsongen 2022/23. I en kort finalserie (bäst av fem matcher) svepte Luleå/MSSK motståndarna Brynäs i tre raka finalsegrar och är svenska mästare för femte raka gången.

Under måndagen avgjordes SDHL-finalen när Luleå HF/MSSK hade 2-0 i matcher mot Brynäs IF och fick chansen att avgöra det hela på hemmaplan inför storpublik. Luleå fick en drömstart när Petra Nieminen gav hemmalaget ledingen redan efter två och en halv minut. Efter detta skulle det dock bli en målsnål och jämn tillställning lagen emellan. Brynäs pressade på för en kvittering men motades allt som oftast av landslagsmålvakten Sara Grahn.

Tiden gick och med drygt två minuter kvar tog Brynäs ut målvakten i jakten på kvittering. Då kom istället dubbla avgöranden från Luleås håll. Finländskan Jenna Pirttijärvi satte två mål i öppen kasse och säkrade segern för sitt Luleå.

Med sin tredje raka seger i finalserien är alltså Luleå än en gång bäst i Sverige på damsidan. På sex försök sedan SDHL:s ankomst till svensk hockey (2016/17) har Luleå lyckats vinna fem gånger och tog under måndagen sitt femte raka SM-guld. Under säsongen 2019/20 spelades inget finalspel och därmed räknas inte detta med in i leken.

Brynäs IF avslutade ännu en säsong som näst bäst i landet (för tredje året i rad) och fortsätter vara ett lag att räkna med i SDHL-sammanhang.