Foto: Bildbyrån

Nykomlingarna Leksand som är tillbaka i SHL efter två säsonger i Hockeyallsvenskan har inlett årets SHL säsong på ett stabilt sätt. Men siffror visar att man gör det med den största ekonomiska satsningen någonsin för en nykomling. 

Genom tv-avtalet som lagen i SHL har med C-More får varje klubb lite drygt 45 miljoner per säsong. Jämfört med de cirka 2.3 miljoner kronor som varje lag får i Hockeyallsvenskan. Detta gör att lagen har helt andra förutsättningar att röra sig med om man lyckas ta sig till SHL. Leksand lyckades med den bedriften att återigen ta klivet upp till hockeyns finrum och garanterades 45 miljoner inför säsongen. Dessa pengar är grunden till den största satsningen en uppflyttad klubb i SHL genom tiderna gör. Leksand beräknas spendera i stort sett hela kapitalet som man fick inför säsongen från C-more i sin spelartrupp. Drygt 40 miljoner av 45 man tilldelades har gått rakt in i spelartruppen. Leksand har spetsat till truppen med ett flertal stjärnspelare som bland annat Patrik Zackrisson från Dynamo Moskva och Johan Fransson från Geneve-Servette.

Spelar Leksands styrelse med Claes Bergström som ordförande ett för högt spel är frågan? Leksand har under 2000-talet varit de laget som pendlat flest gånger mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Klubben har ett eget kapital på runt 20 miljoner kronor i dagsläget. Men vad skulle hända om satsningen inte bär frukt och laget skulle åka ur? De ekonomiska förutsättningarna i Hockeyallsvenskan är på en helt annan nivå. Vilket gör att pengarna som man nu investerat i spelartruppen inte kommer finnas en möjlighet att behålla. Så sent som 2013 var klubben riktigt illa ute ekonomiskt. Klubben klarade sig från konkurs med kniven mot strupen och har sedan dess haft flera sparpaket för att få rätsida på ekonomin. Nu när de ekonomiska musklerna börjar komma tillbaka och man har ett eget kapital väljer alltså ordförande Bergström att trycka gasen i botten.

Det är ett vågat val som Leksand gör för att etablera sig som en stabil SHL klubb. Men skulle det inte lyckas är risken överväldigande att nya ekonomiska bekymmer kommer dyka upp på den dalsländska himlen.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här