Foto: Bildbyrån

Efter att ha blockerat tre skott på under en minut blev Joel Eriksson Ek hyllad runt om i NHL för sitt uppoffrande spel. Nu blir han borta i minst en vecka pga en skada till följd av de blockerade skotten. Även Niklas Hjalmarsson skadade sig efter att ha täckt ett skott,  vilket startade en debatt huruvida de moderna klubborna är en fara för spelarna.

Klippet på Eriksson Ek blev snabbt viralt och svensken blev ordentligt hyllad efter att ha täckt hela tre skott av en av NHLs hårdast skjutande spelare, Shea Weber. De blockade skotten räddade laget från ett potentiellt insläppt mål, men blev tyvärr kostsamt då 22-årige Ek blir borta från spel i upp till två veckor.

Än värre blev det för Niklas Hjalmarsson, som fem dagar tidigare blockerade ett skott från Avalanche-backen Erik Johnson. Efter att ha blivit utburen behandlades Hjalmarsson av lagläkarna, där röntgenbilderna visade ett brutet vadben. Nu förväntas svensken att bli borta minst tre månader, vilket fick NHL-legendaren Corey Hirsch att starta debatten huruvida de moderna klubborna har gjort att dagens slagskott är farligt hårda.

”Så många brutna ben är ett resultat av nya klubbor och täckta skott. Alla skjuter hårt nuförtiden. Förr i tiden var det bara få spelare med träklubbor som kunde skjuta bombhårda skott, nu är det allihop. Det börjar bli farligt”, skrev målvakts-legendaren på Twitter.

Hirsch tweet startade en debatt som fler svenskar gett sig in i, däribland Robin Lehner som håller med Hirsch angående klubborna.

”Självklart är klubborna mycket bättre”, sa Lehner i en intervju med ESPN. ”När jag kom in i ligan var det vissa som sköt hårt och vissa som inte sköt hård överhuvudtaget, nuförtiden skjuter alla stenhårt”.

Lehner nämner också att farten på spelet har höjts anmärkningsvärt.

”För 10 år sen hann du komma i en position som gjorde att du kunde täcka skott på ett säkert sätt, nuförtiden är det svårt att hinna tajma. Du har bara en halv sekund på dig att komma i läge, och skotten som kommer är mycket hårdare”, förklarar Lehner.

Även Edmonton Oilers back Oscar Klefbom antyder att den moderna utrustningen bidrar till de alltmer farliga skotten.

”All utrustning blir bättre inom sporten. Skridskorna lättare, klubborna är mer teknologiska och folk lär sig skjuta bättre. Det finns ingen ordentlig lösning eftersom det är en del av spelet. Folk använder extra skottblockerings-skydd eftersom det gör så ont att täcka ett skott med foten”, berättar Klefbom för ESPN.

Klefbom själv har testet extraskydden, men tycker inte att de hjälper nämnvärt.

”Ibland hjälper det, men oftast är det ingen skillnad eftersom slagskotten är så hårda. Extraskydden är tunga och gör det lite svårare att svänga. Jag tror att vi spelare hellre riskerar att bli skadade eftersom vi vill vara så lätta som möjligt, och vi vet att skador är en del av spelet”, förklarade Klefbom.

Det råder ingen tvekan om att ishockeyn utvecklas i en rasande takt, och de spelare som lyckas hänga med belönas ekonomiskt. Men om svensken har rätt i att spelarna hellre skadar sig än att tappa tiondelar på isen, är hockeyns utveckling enbart positiv?

Artikeln är skriven av:

Erik Eidissen– Sportskribent
erik@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här