Foto: Bildbyrån

Fredagen den andra oktober är det så äntligen dags för lagen i hockeyallsvenskan att starta upp säsongen. En annorlunda säsong där ligan tillsammans med lagen valde att senarelägga säsongen för att kunna erbjuda i alla fall en reducerad publik kapacitet på matcherna. Men så blev inte fallet och i alla fall inledningsvis kommer matcherna att spelas inför tomma läktare. Hockeyallsvenskan är även den här säsongen kryddad med flera korttidslån från NHL som under en period kommer spetsa flera spelartrupper. 

NHL kommer att senarelägga sin säsongstart och det fortfarande inte är klart exakt vilket datum som NHL ska starta nästa säsong. Men tidigast i mitten av november ska lagen återsamlas i nordamerika, vilket har gjort att flera spelare valt att söka sig till andra klubbar under mellanperioden för att kunna spela ishockey. SHL var snabba med att stänga den dörren för spelare med NHL eller AHL-kontrakt som ville ha istid, men där SHL sa nej tack så har hockeyallsvenskan varit mer öppen och mängder med spelare har kommit till de olika klubbarna. Kontrakten för NHL/AHL-spelarna sträcker sig under hösten och deras ankomst har varit en vattendelare inom svensk ishockey. Vissa menar på att det hämmar utveckligen för våra svenska talanger som är påväg att ta steget in i A-laget. Medans den andra parten menar på att kvaliteten på lagen höjs och därmed får dessa spelare en bättre miljö att träna i och kan lära sig av dessa spelare. Något som står klart är vilket fall att det har anslutit många NHL-spelare som vi kommer kunna njuta av under hösten i hockeyallsvenskan.

Spelare med korttidskontrakt från NHL/AHL som anslutit till Hockeyallsvenskan

AIK
Victor Söderström – Lån från Arizona Coyotes
Oliver Wahlström – Lån från New York Islanders

Almtuna
Filip Larsson – Lån från Detroit Red Wings
Gustav Lindström – Lån från Detroit Red Wings
Johan Södergren – Lån från Los Angeles Kings
Tim Söderlund – Lån från Chicago Blackhawks

Björklöven
Carl Grundström – Lån från Los Angeles Kings
Oskar Steen – Lån från Boston Bruins

BIK Karlskoga
Inte lånat in någon spelare från NHL/AHL.

Kristianstads IK 
Joel Kellman – Lån från San Jose Sharks

Mora IK
Inte lånat in någon spelare från NHL/AHL.

Modo
Jesper Lindgren – Lån från Toronto Maple Leafs
Aleksi Heponiemi – Lån från Florida Panthers

Södertälje SK
Filip Gustavsson – Lån från Ottawa Senators
Axel Andersson – Lån från Anaheim Ducks
Evan Bouchard – Lån från Edmonton Oilers
Samuel Fagemo – Lån rån Los Angeles Kings
Lukas Vejdemo – Lån från Montreal Canadiens

Timrå IK
Inte lånat in någon spelare från NHL/AHL.

Tingsryds AIF
David Gustafsson – Lån från Winnipeg Jets

Vita Hästen
Linus Högberg – Lån från Philadelphia Flyers
William Lagesson – Lån från Edmonton Oilers
Simon Holmström – Lån från New York Islanders
Adam Werner – Lån från Colorado Avalanche

Väsby IK
Raphaël Lavoie – Lån från Edmonton Oilers

Västervik IK
Eetu Tuulola – Lån från Calgary Flames
Axel Jonsson Fjällby – Lån från Washington Capitals

Västerås IK
Rasmus Asplund – Lån från Buffalo Sabres

Av de totalt fjorton lagen i hockeyallsvenskan så är det elva av dessa som har valt att låna in spelare från NHL/AHL på korttidskontrakt och totalt är det 25 spelare som återfinns i hockeyallsvenskan under hösten som tillhör någon klubb i Nordamerika.

Hockeyallsvenskans nya upplägg

Hockeyallsvenskan har till säsongen 2020/21 ändrat upplägg och format. Det nya formatet är samma som SHL använder sig av i sitt slutspel. Själva grundserien är fortfarande sig lik det är när serien är färdigspelad som det nya formatet kommer ta vid. Tidigare säsonger har lagen som slutade etta och två i serien mött varandra i en hockeyallsvenskan-final. Vinnaren där tog sig sedan till en play-off match där man ställdes mot ett SHL-lag i en matchserie av bäst av sju och vinnaren fick en SHL-plats. Placerade man sig på plats tre till åtta i hockeyallsvenskan så spelade man sedan i slutspelsserie där vinnaren gick till ett play-off mot förloraren i hockeyallsvenskan-finalen. Vinnaren i den play-off matchen spelade sedan den andra kvalmatchen till SHL mot ett SHL-lag där vinnaren i en matchserie i bäst av sju fick spela SHL.

Men till den här säsongen så är upplägget ett helt annat. Dels så är det endast ett lag som kommer ta sig upp från Hockeyallsvenskan och ett lag som kommer lämna SHL. Men hockeyallsvenskan lagen slipper kvala mot något av SHL-lagen utan de avgörs istället i ett rent slutspel i hockeyallsvenskan.

Det är även bara ett lag som kommer att få lämna hockeyallsvenskan. Lagen som slutar på trettonde respektive fjortonde placeringen i grundserien kommer att mötas i en matchserie i bäst av fem matcher där förloraren kommer att få lämna hockeyallsvenskan efter säsongen.

Lagen som slutar på elfte och tolfteplats har spelat klart för säsongen.

De fyra lag som placerar sig sju till tio kommer att spela ett play-in till slutspelet precis som i SHL. De matcherna kommer likt SHL att avgöras i bäst av tre matcher och de två vinnarna tar sig till slutspelet.

Där väntar lagen som slutade på placeringarna ett till sex i ett kvartsfinalspel. De fyra lagen som slutade högst i grundserien får välja sin motståndare i respektive ordning och sedan möts lagen i en matchserie av i bäst av fem.

Vinnarna från kvartsfinalerna går sedan till semifinal där matchserierna avgörs i bäst av sju matcher. De två vinnande lagen går till final i hockeyallsvenskan.

Finalen avgörs i bäst av sju matcher och vinnaren i finalen kvalificerar sig för nästa års SHL.

Karlskronas tvångsdegradering

På grund av att Karlskrona inte kunde visa upp en tillräckligt stark ekonomi och klubben. Anledningen till att svenska ishockeyförbundet tog detta beslutet var för att Karlskrona hade en akut likviditetsbrist och trots att klubben inlett en rekonstruktion för att rädda klubbens ekonomi så hjälpte det inte. Karlskrona valde att överklaga beslutet men fick där avslag och beslutet om att Karlskrona skulle flyttas ner till Hockeyettan stod där med fast.

I och med att Karlskrona blev tvångsnedflyttade så erbjöds Väsby IK från Hockeyettan deras plats i Hockeyallsvenskan. En plats som Väsby tackade ja till och klubben som innehar det mindre smickrande rekordet i SHL med minst antal poäng under en säsong när Väsby spelade sin hittills enda säsong i Sveriges högsta division 1987/1988 får den här säsongen spela i Hockeyallsvenskan.

Här hittar du tabellen till hockeyallsvenskan 2020/21

#
Lag
M
V
ÖF
F
+/-
P
1
Brynäs
52
33
5
3
11
199 - 127
112
2
Södertälje
52
28
3
5
16
170 - 129
95
3
AIK
52
25
7
6
14
166 - 134
95
4
Djurgården
52
25
6
6
15
159 - 136
93
5
Mora
52
24
8
3
17
152 - 126
91
6
Björklöven
52
21
8
6
17
170 - 139
85
7
Karlskoga
52
21
6
5
20
155 - 147
80
8
Nybro
52
20
7
3
22
154 - 157
77
9
Almtuna
52
18
8
6
20
128 - 155
76
10
Kalmar
52
19
6
5
22
151 - 169
74
11
Västerås
52
17
4
5
26
154 - 177
64
12
Tingsryd
52
14
4
12
22
121 - 160
62
13
Östersund
52
12
4
6
30
123 - 163
50
14
Västervik
52
9
2
7
34
109 - 192
38

Här kan du följa spelschemat under säsongen

Vanligaste speldagarna i Hockeyallsvenskan är måndag, onsdag och fredagar.

Djurgården - Brynäs

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här