Foto: Bildbyrån

Inatt blir det legendariska tvillingparet, Daniel och Henrik Sedin, historiska när deras tröjor kommer att hissas upp i taket av Vancouver Canucks hemmaarena. Efter 17 säsonger med Canucks känner sig tvillingarna som hemma, och har valt att stanna kvar i staden efter hockeykarriären.
– Vi älskar tillvaron här. Folk är trevliga och respektfulla, de påminner mycket om svenskar, sa Daniel i en lång intervju med nhl.com

Efter två fantastiska NHL-karriären kommer Sedinarna inatt att hyllas för deras enastående karriärer och få sina tröjor hissade i taket av Roger Arena. Karriärerna gick dock aldrig spikrakt uppåt, och i en öppenhjärtig intervju med nhl.com berättar tvillingarna om hur de funderade på att ge upp NHL-drömmen redan innan den tagit fart.

”Det var stunder som vi tänkte: äh, ska va inte bara åka hem och spela för MoDo”, sa Henrik till nhl.com. ”Men det var en väldigt kort period som vi kände så. Mest när man låg vaken på natten och började grubbla, då kom tankarna om att det kanske var lika bra att åka hem”.

Tvillingarna Sedin draftades som 2a och 3a i NHL-draften 1999, och har sedan dess spelat hela 17 säsonger i NHL. Inatt blir de det första tvillingparet i NHLs historia som får sina tröjor pensionerade. Efter att de lade skridskorna på hyllan efter säsongen 2017-18 så valde Sedinarna att stanna i kanadensiska Vancouver istället för att flytta hem till Örnsköldsvik.

”Våra barn har växt upp här, och vi älskar att bo här”, sa Daniel. ”Folk är trevliga och respektfulla, de påminner oss mycket om svenskar faktiskt. Staden har varit fantastisk, så vi är Vancouver-bor”.

Ett utbrett problem i NHL är spelarnas mentala hälsa efter att de lagt skridskorna på hyllan, då omställningen blir allt för stor för en del spelare. Detta är en annan av anledningarna till att Sedinarna valt att stanna i Vancouver. För att inte omställningen ska bli allt för stor.

”Man har hört många historier om hur spelare avslutat karriärer och klivit in i depressioner när det inte blir som de tänkt sig. För oss har det inte alls blivit så”, sa Henrik. ”Det har verkligen hjälpt att vi stannat kvar här. Om vi pensionerat oss och sen flyttat tillbaka till Sverige direkt så hade det blivit en för stor omställning. Nu är vi fortfarande nära sporten, kollar många matcher och vi kan komma ner och snacka med grabbarna och vara en del av det. Det har verkligen hjälpt”.

Daniel och Henrik Sedin avslutade sina karriärer som de två bästa spelarna i klubbens historia. Totalt blev det 1,070 matcher  för Henrik, flest i klubbens historia. Med sina 393 mål har Daniel Sedin gjort flest mål genom alla tider, och är tvåa på listan över antal matcher, med sina 1,306. De är även det enda tvillingparet som gjort över 1000 poäng i NHL.

Artikeln är skriven av:

Erik Eidissen– Sportskribent
erik@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här