Foto: Bildbyrån

Efter 36 raka säsonger i SHL så står det nu klart att HV71 åker ut SHL. När Oula Palve avgjorde för Brynäs i förlängningen i den femte play out matchen så var degraderingen för HV71 ett faktum. Brynäs vann matchserien med 4-1 i matcher och får därmed fortsätta spela i SHL även nästa säsong. För HV71 väntar en ny vardag när lagen nästa säsong ska spela i Hockeyallsvenskan för första gången sedan 1985. 

HV71 gick inför säsongen in som en av förhandsfavoriterna att vinna hela SHL. Men säsongen har blivit allt annat än lyckad och istället för att vara med och kriga i botten har HV71 varit ett bottenlag. Det hela slutade med att HV71 kom sist i SHL på 51 poäng efter enbart 12 segrar under säsongen. Sista platsen i tabellen gjorde därmed att HV71 fick spela play out matcher mot Brynäs som slutade näst sist om vilket lag som skulle få behålla sin SHL-plats och vilket lag som skulle trilla ut.

Det var även Brynäs som kopplade greppet om matchserien när man först vann med 2-1 efter förlängning och sedan med 1-2 på bortais och därmed gick upp i 2-0 i matcher. HV71 skakade dock liv i matchserien när man vann med 1-2 i Gävle och reducerade matchserien till 2-1. Men närmare än så kom aldrig HV71 utan Brynäs kunde sedan vinna ytterligare två matcher där den sista matchen avgjordes i förlängning där Oula Pavles 3-2 till Brynäs innebär att klubben får fortsätta spela i SHL och jönköpingslaget HV71 får lämna SHL och serien som man spelat i sedan 1985.

– Mörkt, tomt, skit. Spelarna känner sig fruktansvärt besvikna. HV är en klubb som ska vara med och slåss om guldmedaljer, inte vara här nere. Vi har haft ett enomt stöd från fansen och hela klubben, det finns inget att skylla på där, säger tränaren Stephan Lundh till SVT.