Vi har plockat upp och samlat nyheter kring vad som har hänt i våra svenska hockeyligor och hur läget inför slutspurten ser ut. 

SHL

Det som blev snackisen efter lördagsomgång var händelsen med Brynässpelaren Marcus Ersson. Det var efter en duell där Djurgårdens lagkapten Jacob Josefson blev fälld av just Ersson varpå Josefsons skridsko åkte upp i ansiktet på Brynässpelaren. Ersson blev liggandes på isen blödande innan han lämnade isen och arenan. Skridskon tog så så pass olyckligt att den träffade Ersson vid ögat. Brynäs rapporterade på sin hemsida att skadan var så pass allvarlig att han fördes till Akademiska Sjukhuset i Uppsala där han ska ha blivit opererad för sitt skadade öga. Hur operationen sedan gick för Ersson är fortfarande oklart och Brynäs har valt att inte kommentera ärendet i nuläget.

Djurgården kunde sedan vinna matchen med 1-0 efter att målvakten Nikas Svedberg gjort en riktigt stabil insats där han räddade totalt 29 skott och höll nollan.

Lias Andersson var även tillbaka i SHL där han i sin comeback för HV71 ställdes direkt i ett Smålandsderby mot Växjö. Det blev en kanon start för Lias då hans HV71 gick och vann matchen med totalt 5-0. HV71 tog i och med segern sig upp på den sjätte och sista direktplatsen till slutspelet.

Frölunda bröt en tung bortamatch svit där laget för första gången sedan 30:e december kunde vinna en match i SHL. Detta efter att laget besegrade jumbon Leksand med 4-2. Detta var Leksands fjärde raka förlust och laget börjar nu tappa i tabellen till lagen framför.

Luleå fortsätter att imponera i SHL och sin sjätte raka seger när laget bortabesegrade Malmö med 3-1. Luleå ligger nu sju poäng före tvåan Färjestad i tabellen.

Även Färjestad tog en viktig en seger mot toppkonkurrenten Örebro när laget vann med 3-1 på hemmaplan. Detta efter att Färjestad varit inne i en svacka med fem raka förluster innan laget kunde vinna en tajt match mot jumbon Leksand. Men nu är Färjestad på vinnarspåret igen, matchen var länge jämn och resultatet 1-1 stod länge på matchklockan. Men Färjestad kunde genom två mål i matchens sista minuter avgöra tillställningen och få med sig tre poäng.

Hockeyallsvenskan

Modo tappade poäng i toppstriden mot Björklöven efter att laget förlorade en jämn match mot Mora på bortaplan med 5-4. Inför sista perioden hade dock Modo ledningen i matchen med 2-1. Efter detta smällde det dock till i matchen och i perioden Mora bara öste på. Inom loppet av sju minuter i sista perioden så hade Mora gått från underläge 2-1 till ledning med 4-2. Filip Lennström kunde med fem minuter kvar sätta spiken i kistan när han satte dit 5-2. Modo gav sig dock inte utan gjorde både 5-3 och 5-4 i slutet av matchen men närmare än så kom inte Modo och hemmalaget Mora fick med sig tre poäng från matchen.

Serieledarna Björklöven kunde samtidigt vinna sin match mot Västerås med 1-0 efter att Joe Cannata storspelade och räddade hela 43 skott för bortalaget Björklöven.

AIK tog tre mycket viktiga poäng i botten när laget besegrade Kristianstad med 3-1, tre poäng som gör att AIK nu har 11 poäng upp till just Kristianstad framför sig i tabellen och 17 poäng upp till säker mark. När det återstår 30 poäng att spela om, det ska mycket till för att AIK ska klara det men hoppet lever än för AIK.

Hockeyettan

Det är fortsatt jämnt i toppen av den norra Allettan serien. Väsby toppar tabellen på 29 poäng, 1 poäng före Hudiksvall och 2 poäng före trean Borlänge och 4 poäng före fyran Boden.

Väsby tog en viktig seger mot just Boden under söndagen där laget vann på bortaplan med 2-0 och kunde i och med segern hålla avståndet.

För under Fredagen så möttes just Hudiksvall och Borlänge en match som var svängig men där hemmalaget Hudiksvall la i en extra växel i sista perioden och kunde dra ifrån. De stod 2-1 efter två perioder men slutresultatet blev 7-3.

I den södra Allettan så har Halmstad Hammers dragit ifrån i tabelltoppen, laget leder nu serien med 6 poäng. Detta trots att laget förlorade under söndagen på bortaplan mot Huddinge med 5-2. Hammers hade sex raka segrar innan den här förlusten och med sex omgångar kvar så är det fördel Halmstad Hammers inför slutet.

SDHL

HV71 fortsätter att köra över allt motstånd som kommer i deras väg. 4-0 seger blev det nu i helgen mot SDE på bortaplan. Laget har nu 93 poäng när det återstår två matcher av tabellen och är påväg att slå Luleå/MSSK rekord i antal poäng. Rekordet ligger på 96 poäng och sattes säsongen 2016/2017.

Topp fyra i SDHL är redan avgjord det kommer bli HV71, Luleå/MSSK, Brynäs och Djurgården som slutar topp fyra och därmed får hemmaplansfördelen i en eventuellt avgörande match i kvartsfinalerna.

AIK ligger för närvarande på en femte plats precis framför SDE. Även Leksand på en sjunde plats är redan klara för slutspel. De som gör upp om den sista platsen är Modo och Linköping. Där är det klar fördel Linköping ligger fyra poäng före Modo. Men Linköping tillsammans med Djurgården har tre omgångar kvar att spela vilket gör att Linköping kan säkra slutspelsplatsen redan i nästa omgång om de vinner mot Djurgården.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här