Mycket hockey har det spelats under helgen, vi har plockat upp och samlat nyheter kring vad som har hänt i våra svenska hockeyligor under den gånga helgen. 

SHL

Linköping tog lagets tredje raka seger när de besegrade Färjestad på hemmaplan med 1-0. Det var även Jonas Junlands först match i klubben efter han har återvänt efter att ha spenderat senaste åren utomlands. Junland har även blivit utsedd till lagets kapten men det Jacob Johansson i Linköpings mål som stal showen. Han spikade igen och räddade 27 skott under matchen vilket ledde till att Linköping kunde vinna matchen och tar ytterligare viktiga poäng i bottenstriden.

Ett annat lag som är inblandade i bottenstriden är Oskarshamn, även de tog tre viktiga poäng när laget besegrade Skellefteå på bortaplan. Oskarshamn hämtade in underläge inte mindre än tre gånger under matchen. Skellefteå hade ledningen med 1-0, 2-1 och 3-1 men det slutade med att Oskarshamn vann matchen med 5-3. Detta efter en stark sista perioden där Oskarshamn kunde gå upp i ledningen till 4-3 med 37 sekunder kvar av matchen genom John Dahlström. Oskarshamn hann även med att göra 5-3 med 7 sekunder kvar i tom målbur. Bortalaget tog i och med segern sig förbi Leksand och lämnade sista platsen i tabellen.

Leksand hade en tung lördag nere i Växjö, laget föll med 5-1 och var aldrig riktig nära. Efter en stark andra period kunde Växjö kontrollerat vinna matchen och Leksand är därmed ny jumbo i SHL.

I toppen av tabellen fortsätter Luleå att imponera, under lördagen vann laget med 3-1 på bortaplan mot Brynäs. Laget är i och med segern nu 7 poäng före tvåan Örebro. Men det var Brynäs som började matchen bäst och hade 1-0 efter första perioden. I andra perioden kunde sen Luleå kvittera genom Einar Emanuelsson. Han gjorde även Luleås ledningsmål i tredje perioden 2-1 innan Juhani Tyrvainen kunde sätta spiken i kista med 2 minuter kvar när han gjorde 3-1.

Båda topplagen Örebro och Färjestad tappade poäng mot Luleå i toppen efter att Örebro förlorat på bortaplan mot Djurgården med 4-1, Färjestad förlorade med 1-0 på bortaplan mot Linköping.

Frölunda gick i och med sin seger mot Malmö med 4-3 förbi Färjestad och upp på en tredje plats i tabellen.

Hockeyallsvenskan

Fredagskvällen blev en riktig målexplosion 37 mål på 4 matcher. Målrikast av matcherna var mötet mellan Tingsryd och Kristianstad, där tog bottenlaget Kristianstad tre viktiga poäng när de vann mötet med 7-5. Både möte Mora mot Södertälje och AIK mot Västerås slutade med uddamålsseger för bortalagen och båda matcherna slutade 4-3.

Den sista matchen som spelades under fredagskvällen var mellan BIK Karlskoga och Almtuna en svängig historia där Almtuna efter två perioder hade en 5-2 ledning och såg ut att gå mot segern. Men Karlskoga ville annat och redan efter 47 sekunder i tredje perioden kunde de göra 5-3 och jakten på en kvittering startade. Karlskoga skulle under tredje perioden även hinna göra 5-4 och kvittera till 5-5, så matchen fick avgöras i förläning. Där var det dock bortalaget Almtuna som var det starkare laget och kunde vinna matchen med 6-5 och få med sig extra poängen.

Björklöven kom snabbt tillbaka på vinnarspåret igen efter förlusten mot Mora, under lördagen vann laget mot Karlskona med 4-1 och leder nu tabellen med 7 poäng. Detta efter att Modo förlorat på övertid på bortaplan mot Västervik med 3-2.

Hockeyettan

Borlänge som toppar Allettan norra hade en bra helg där laget först under lördagen besegrade Piteå med 5-2 för att på söndagen ta ytterligare en trepoängare när laget besegrade Teg med 5-4. Detta gör att Borlänge leder tabellen med 2 poäng före Hudiksvall. Det började bra för Hudiksvall som även de vann sin match under lördagen mot Kiruna IF med 6-3. Men under söndagen så gick det sämre när Boden stod för motståndet. Här vann bortalaget Boden med 4-1 vilket gjorde att Hudiksvall tappade första platsen.

I Allettan södra tog båda topplagen Halmstad Hammers och Kallinge/Ronneby tre poäng. Halmstad vann sin match mot Nybro Vikings med 4-3. Samtidigt som Kallinge/Ronneby kunde vinna sin bortamatch mot Visby Roma. En svängig historia där Visby hade ledningen med 3-2 till mitten av tredje perioden då Kalline/Ronneby både kunde göra 3-3 och snabbt därefter sätta dit avgörandet till 4-3.

Även trean i tabellen Huddinge tog tre poäng under lördagen när laget besegrade Grums med 4-1. Efter 10 av 18 omgångar skiljer det nu 3 poäng mellan 1an och 3an i tabellen.

SDHL

HV71 som har varit helt suveräna under säsongen säkrade i helgen seriesegern när det under helgen spelade dubbelmöte mot Modo. Under lördagen vann HV71 med på bortaplan med 6-0 och sedan under söndagen när laget återigen möttes så vann HV71 matchen med 4-0. Så trots att det återstår 4 omgångar av tabellen så är alltså HV71 med sina 86 poäng kontra tvåan Luleå/MSSK 73 poäng i en sådan position att de inte kan tappa första platsen.

Även Luleå/MSSK vann sin match under helgen mot jumbon Göteborg. Det skulle dock behövas en förlängning innan Luleå kunde vinna matchen med 2-1.

Linköping hade en tung helg när laget först föll mot Brynäs på bortaplan med 4-1, detta följdes sedan upp på söndagen av ytterligare en förlust på bortaplan mot Leksand med 4-3.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här