Foton: Bildbyrån

Det var en händelserik omgång 40 som spelades i SHL under torsdagskvällen. Leksand förlorade en otroligt viktig bottenstridsmatch, Malmö vann svängig match mot Oskarshamn och Brynäsmålvakten Samuel Ersson storspelade mot serieledarna Luleå detta och mycket mer får ni sammanfattat i vårt svep över omgången. 

Linköping – Leksand 

Vi börjar med bottenmötet mellan jumbon Leksand och Linköping som innehar 12:e placeringen i tabellen vilket betyder säker mark. Så väldigt viktiga poäng som stod på spel i den här matchen. Skulle Linköping kunna dra ifrån ytterligare poäng eller skulle Leksand ha en möjlighet att få en sista livlina innan tåget lämnar stationen? Då det skilde 10 poäng mellan lagen inför matchen.

Det började bra för bortalaget som tog ledningen med 1-0 en ledning som Leksand höll första perioden ut. Men i den andra perioden så kunde Linköping vända på matchen genom att först kvittera redan efter 38 sekunder i den andra perioden. Sedan sköt Jaakko Rissanen in ledningsmålet när det återstod 7 sekunder av perioden och Linköping hade därmed vänt på matchen.

Leksand orkade aldrig hämta tillbaka underläget även om de öste på i slutet så kom det aldrig något kvitteringsmål och Linköping kunde vinna matchen med 2-1. Segern innebar nu att avståndet mellan lagen är uppe i 13 poäng och frågan är om inte detta var Leksands sista chans att klara sig från negativt kval.

Segern innebar även att Linköping nu har vunnit fem av lagets senaste sex matcher.

Brynäs – Luleå

Brynäs tog emot serieledarna Luleå, ett lag som Brynäs inte hade slagit på hemmaplan sedan i Januari 2018. Men i den här matchen så gick Gävlelaget på knockout och efter en stormatch av hemmalagets målvakt Samuel Ersson kunde Brynäs tillslut vinna med 5-1.

I den första perioden var det Brynäs som styrde matchen och skapade flest chanser det resulterade även i att hemmalaget kunde gå till periodvila med en 1-0 ledning. I den andra perioden var det ombytta roller. Då var det Luleå som skapade chanserna och hade tryck mot Brynäs. Men Samuel Ersson höll tätt och istället var det Brynäs som kunde utöka sin ledning till 2-0 i den andra perioden. Det var samma visa även i den tredje perioden, med ett Luleå som hade chanserna och skapade trycket men det var hemmalaget som var effektivast. 8 skott sköt hemmalaget i tredje perioden varav tre blev mål. Luleå skulle dock få hål på Ersson i den tredje perioden men mer än ett mål blev det aldrig och hemmalaget vann matchen med 5-1.

Frölunda – Örebro 

Frölunda återhämtade sig snabbt från förlusten mot Linköping på hemmaplan under tisdagen när laget besegrade Örebro med 5-3.

Frölunda satte fart direkt från start och det var den förre Örebrobacken Viktor Ekbom som kunde inleda målskyttet för Frölunda i den första perioden bara minuten senare skulle även Samuel Fagemo utöka ledningen och Frölunda ledde med 2-0 efter första perioden. Örebro skapade spänning i matchen igen när de reducerade i början av andra perioden till 2-1. Men sen la Frölunda in en ytterligare växel och kunde dra ifrån ännu mer när Joel Lundqvist gjorde 3-1 och Viktor Ekbom sedan gjorde sitt andra mål för kvällen till 4-1.

Örebro gav sig dock inte och i tredje perioden gjorde Örebro både 4-2 och sedan kunde Glenn Gustafsson sätta dit 4-3 med 6 minuter kvar och det var match igen och Örebro gick verkligen för det i sista perioden. Laget sköt hela 20 skott men Frölunda kunde hålla undan och med sju sekunder kvar la Max Friberg in 5-3 i tom målbur och Frölunda kunde ta med sig tre poäng från här matchen och gå upp på en andra plats i tabellen.

Oskarshamn – Malmö

Oskarshamn som krigar i botten av tabellen och behöver plocka alla poäng de kan för att undvika negativt kval fick tillslut se sig besegrade i en svängig historia mot Malmö där bortalaget vann på straffar med 4-3.

Det var även bortalaget som inledde målskyttet i den första perioden när Frederik Storm gjorde 1-0. Malmö utökade även ledningen till 2-0 i början av den andra perioden. Men bara minuten efter att Malmö hade gjort 2-0 så hade Oskarshamn både hunnit reducera till 2-1 men även kvittera till 2-2.

Emil Sylvegård i Malmö kunde sedan ge bortalaget ledningen igen i den andra perioden ställningen var 3-2 till Malmö inför den sista perioden.

När Malmös nyförvärvet från Brynäs Adam Brodecki drog på sig en utvisning efter 6 minuter i den sista perioden och Oskarshamn fick chansen att spela i Powerplay så var hemmalaget resoluta. Johannes Salmonsson skickade in 3-3 och Oskarshamn hade återigen hämtat upp ett underläge.

Matchen slutade 3-3 och även övertiden blev mållös, matchen fick avgöras på straffar där Malmö satte två av sina tre medans Oskarshamn endast fick en straff i mål och Malmö tog därmed extra poängen.

Resultatet innebär att Oskarshamn med elva omgångar kvar nu har 10 poäng upp till Linköping och säker mark i tabellen.

Djurgården – Växjö

Djurgården fortsätter att imponera på hovet. Laget hade inför matchen en 10 matcher lång segersvit på hemmaplan och sviten skulle även hålla i sig efter den här matchen. Resultatet blev tillslut 4-1 för hemmalaget som nu har 11 raka segrar på hovet.

Segern var inte bara Djurgårdens 11 raka seger på hemmaplan det var även lagets åttonde raka seger i SHL så Djurgården har verkligen hittat formen.

Motsatt håll är de för bortalaget Växjö som i och med förlusten i den här matchen nu står på fyra raka förluster.

Det var Djurgården som förde matchen från start och även om Växjö skapade en hel del chanser så kändes aldrig Djurgåden riktigt hotade eller stressade. Mattias Guter gjorde 1-0 till hemmalaget i första perioden och Sebastian Strandberg gjorde 2-0 i den andra perioden och resultatet var just 2-0 efter två perioder. När Niclas Bergfors gjorde 3-0 i inledningen av tredje perioden kändes matchen över och även om Växjö kunde reducera till 3-1 kort därpå så kom aldrig bortalaget närmare utan istället var det hemmalaget som utökade till 4-1 i slutet och tog med sig tre poäng.

HV71 – Rögle

Detta var ett möte mellan två lag som båda jagar topp 6 placeringar i tabellen för att få en plats direkt till kvartsfinalerna. Nu var det Rögle som var det starkaste laget i den här matchen och bortalaget vann tillslut med 5-3.

Rögle var det spelförande laget i början av matchen och 1-0 kom i den första perioden. Sedan gjorde Rögle 2-0 och 3-0 i den andra perioden och där och då kändes det som att detta skulle bli en enkel resa för Rögle.

Men HV71 tog en timeout direkt efter 3-0 målet, då hade det spelats ungefär halva andra perioden. En timeout som verkligen fick fart på hemmalaget som omgående kunde göra 3-1 och i slutet av perioden även reducera till 3-2 och skapa liv i matchen.

HV71 öste även på i tredje perioden men istället var det bortalaget som genom Mattias Sjögren kunde göra 4-2 i mitten av tredje perioden. Hemmalaget fortsatte sin forcering i slutet och tog ut sin målvakt men detta resulterade istället i ytterligare ett baklängesmål till 5-2. HV71 skulle dock få in en puck i matchens sista sekund och kunde putsa till siffrorna lite till 5-3, men de tre poängen gick till bortalaget Rögle som i och med segern nu skapade sig ett litet försprång på fyra poäng ner till HV.

Omgång 40 avslutas med att Färjestad och Skellefteå möter varandra under fredagskvällen.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här