De svenska ishockeyligorna är i full gång och matcherna avlöser varandra, vi har samlat alla helgens nyheter kring serierna i detta svepet. 

SHL

I en haltande serie där lag som Skellefteå, Färjestad och HV71 redan hunnit spela nio matcher och Malmö å andra sidan endast sex matcher så är det Luleå som toppar tabellen. Hårdsatsande Linköping som inför säsongen värvat in flera meriterade spelare åkte i helgen återigen på en förlust på bortaplan mot Skellefteå med 3-2. Förlusten innebär att Linköping ligger sist i tabellen. Den negativa trenden verkar ha vänt för Färjestad som inlett säsongen svagare än många trodde, men i helgen tog laget en riktigt stark seger med 3-0 på hemmaplan mot Frölunda. Segern för Färjestad innebär att laget nu klättar från botten och placerar sig på en niondeplats. I toppen av tabellen fortsätter Luleå imponera när laget vann med 4-1 på hemmaplan mot Malmö Redhawks, segern innebär att Luleå därmed går upp i ensam ledning i SHL med sina nitton poäng. För Redhawks går det tyngre, ytterligare en förlust in på kontot och laget ligger med sina sex poäng på en delad sistaplats i tabellen.

Mycket fokus den senaste tiden har annars varit klubbarnas ekonomi där Djurgården var först med att sänka sina spelarlöner. Leksand hakade sedan på detta och nu i helgen kom uppgifter om nästa lag att sänka sina löner blir Brynäs. Klubbarna blöder ekonomisk till följd av covid-19 och för att spara på utgifterna är reducerade löner ett hjälpmedel för klubbarna att behålla ekonomin i någorlunda kontroll.

Hockeyallsvenskan

Modo som var förra årets succélag och slutade två i hockeyallsvenskan har i år börjat helt tvärtom. Laget hade tre raka förluster innan helgens två omgångar skulle spelas. Under fredagen kom så äntligen de förlösande tre första poängen in på kontot för Modo när laget besegrade Kristianstad med 6-3. Glädjen blev dock kortvarig för Modo som under söndagen föll tillbaka in i förlorar spåret igen när laget föll med 4-0 hemma mot Karlskoga. Modos inledning gör att laget hamnat sist i hockeyallsvenskan. Fjolårets bästa lag Björklöven fortsätter att imponera stort även i år. Fem raka segrar har det blivit för Umeålaget. Men under söndagen så det länge ut att bli säsongen första poängtapp för Björklöven när Västervik bjöd upp till kamp. Inför sista perioden ledde Västervik med 2-1 men då växlade Björklöven upp en nivå och med 1 minut kvar av matchen avgjorde Oskar Steen med sitt 3-2 mål och segersviten rullar vidare.

Bakom Björklöven skuggar Timrå och Karlskoga som båda vann sina matcher under helgen. Timrå besegrade först Vita Hästen på fredagskvällen med 5-2 på bortaplan, de följdes sedan upp av en 4-2 vinst på hemmaplan mot Kristianstad på söndagen. Karlskoga visade både prov på fin offensiv och en stabil defensiv när laget vann mot först Södertälje och sedan Modo med siffrorna 4-0 i båda matcherna.

Förra säsongens poängkung Jonathan Dahlén fortsätter att imponera i Timrå och under helgens två matcher adderade han ytterligare sex poäng på kontot. Det gör att han nu toppar poängligan i hockeyallsvenskan med 12 poäng på fem spelade matcher.

Väsby tog under söndagen sin andra seger för säsongen efter en imponerade upphämtning på bortaplan mot Västervik. Väsby låg med 10 minuter kvar att spela under med 3-1 men vände på steken i slutet och kunde vinna matchen med 4-3 och inkassera 3 viktiga poäng.

Hockeyettan

Hockeyettan norra där fortsätter Boden att imponera och det framförallt med sin offensiv. Under lördagen besegrade Boden först Örnsköldsvik med 10-1 för att sedan under söndagen följa upp det med ytterligare en seger med 4-1 över Teg. I en haltande där vissa lag spelat sex matcher och andra fyra så är det Boden som toppar serien med 14 poäng. Laget har även en imponerade målstatistik på 35-10 efter sex matcher. Boden följs av Piteå och Vännäs som båda lagen spelat fyra matcher vardera och samlat ihop nio poäng. Vännäs vann under söndagen sin hemmamatch mot Lejon med 6-2. Piteå spelade under helgen inga matcher.

Hockeyettan östra har inledds med att det är två lag som sticker ut. Huddinge och Enköping har båda lagen fem av fem segrar vardera. Enköping vann toppmötet mot Visby/Roma som placerar sig på en tredjeplats med 2-1. Huddinge å andra sidan besegrade Hammarby under söndagen med 4-2 och lagen delar på första platsen med maximala 15 poäng efter fem omgångar. Tyngre går det för Segeltorp och Hammarby i botten av tabellen. Inget av de två lagen har lyckats ta någon poäng i inledningen av serien.

Vallentuna har till följd av att laget stängt ner sin verksamhet under två veckor efter rapporterade coronafall i truppen endast spelat en match under inledningen av serien. Laget är sedan igår 18/10 åter tillbaka i träning och matcherna framöver ska spelas som planerat.

Hockeyettan västra, HC Dalen som inför den här säsongen tvingades byta serie från den södra till den västra har inlett säsongen på ett starkt vis. Laget som förra året slutade i mitten av den södra serien toppar nu den västra. I helgen tog laget ytterligare en stark seger när man besegrade grums på hemmaplan med 6-0. Bakom Dalen är det Skövde som skuggar, ett Skövde som även förra året var ett topplag och som även den här säsongen visat att man vill vara med och kriga i toppen. Under söndagen fick dock Skövde slita ordentligt på hemmaplan mot Lindlöven men där laget tillslut kunde vinna med 4-3 på straffar och få med sig en bonuspoäng. Surahammar tog även säsongens första poäng under söndagen när laget fick matchen mot Forshaga till förlängning. Där avgjorde dock Forshaga snabbt och kunde vinna med 5-4, poängen för Surahammar var dock lagets första på de inledande sex omgångarna.

Hockeyettan södra tvångsnedflyttade Karlskrona fick i andra matchen i rad se sig besegrade i förlängningen när laget förlorade med 4-5 på hemmaplan mot Halmstad Hammers. Halmstad som var ett topplag under förra året och var i hockeyettan finalen mot Väsby förra året har inte riktigt kommit upp i samma kapacitet den här säsongen. Endast en seger har det blivit under ordinarie tid på det fem inledande omgångarna och i omgång två åkte laget på en riktig stjärnsmäll när man föll med hela 10-1 mot Kalmar. Toppar tabellen gör Troja/Ljungby som efter sex omgångar fortfarande inte har förlorat en match under ordinarie tid. Under lördagen vann Troja/Ljungby med 6-3 på hemmaplan mot Kalmar och det var lagets femte raka seger. Enda tappade poängen kom i premiären för Troja/Ljungby då man förlorade på övertid mot Hanhals. Tyringe har det fortsatt tungt i botten av tabellen, två inspelade poäng på fem matcher och i helgen blev det återigen förlust när laget förlorade mot Tranås med 6-2 på bortaplan.

SDHL

SDHL är den ishockeyserie i Sverige som kommit längst, serien är redan inne i omgång 11 och fjolårets suveräner HV71 har inte alls kommit upp i samma kapacitet som ifjol. Förra säsongen förlorade HV71 bara 2(!) matcher under hela grundserien under ordinarie tid. Den här säsongen har laget efter elva omgångar redan förlorat fyra matcher. I helgen väntade dubbelmöte för HV71 mot fjolårets motståndare i SM-finalen Luleå/MSSK. Lördagens match vann Luleå/MSSK med 4-1 men under söndagen fick HV71 en liten revansch när HV71 vann med 4-3 efter förlängning.

Toppar serien gör Brynäs som än så länge bara förlorat en match. Brynäs hade spelledigt under helgen. I botten hittar vi Göteborg som har det fortsatt tungt, 1 poäng på 10 matcher har det blivit för Göteborg och i helgen kom ytterligare två förluster i dubbelmötet mot Modo. Först förlorade Göteborg med 4-2 som sedan följdes upp av en förlust med 3-1.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här