Grundserien i hockeyallsvenskan är nu över och hockeykvalet tar vid för de lagen som slutade topp åtta i serien. Lagen på placeringarna tre till åtta spelar en slutspelsserie, samtidigt möter Björklöven och Modo varandra i hockeyallsvenska finalen. I potten för allt det här står två platser till direktkvalet till SHL.

Ettan Björklöven mot tvåan Modo i grundserien kommer nu att ställas mot varandra i en hockeyallsvensk final, i en matchserie i bäst av fem ska lagen tävla om en av de två direktplatserna till SHL-kvalet. Förloraren i hockeyallsvenska finalen får dock en andra chans att nå kvalspelet till SHL, genom ett playoff möte med vinnaren i slutspelsserien.

För i slutspelsserien spelar lagen som slutade trea till åtta i hockeyallsvenskans grundserie. Dessa lag är Timrå, Karlskoga, Västerås, Vita Hästen,  Södertälje och Västervik. I slutspelsserien möter alla varandra en gång så totalt kommer det spelas fem omgångar. Placeringarna i grundserien har även dessa betydelse i slutspelsserien då dessa ger en fördel, trean i grundserien går in i slutspelsserien med 3 poäng redan från start, fyran i grundserien har 2 poäng, femman i grundserien 1 poäng och resterande lagen börjar slutspelsserien på 0 poäng.

Det är Timrå som går in med 3 poäng till slutspelsserien, Karlskoga går in med 2 poäng och Västerås med 1 poäng. Resterande lagen startar slutspelsserien med 0 poäng.

Vinnaren i slutspelsserien får sedan möta förloraren i hockeyallsvenska finalen i ett playoff möte i bäst av tre matcher. Vinnaren i den matchen tar den andra kvalplatsen till SHL.

Hockeykvalet startar den 10 mars med att hockeyallsvenska finalen spelar sin första match. Björklöven som vann serien har fördelen med att få en extra hemmamatch i mötet mot Modo.

Senast den 25 mars vet vi vilka två lag som kommer vara hockeyallsvenskans representerar i kvalet till SHL, det är nämligen den 25 mars som den eventuellt tredje och avgörande playoff matchen mellan förloraren i hockeyallsvenska finalen och vinnaren i slutspelsserien spelas.

Vilka som tar den första platsen alltså vinnaren i hockeyallsvenska finalen avgöras från den 10 mars fram till 18 mars då den eventuellt femte och sista matchen spelas, men den kan avgöras redan den 14 mars om något av lagen vinner tre raka matcher.

Slutspelsserien pågår mellan den 11 mars och 19 mars.

Så det är två veckor nu av intensivt matchande för lagen som ska försöka ta sig till SHL-kvalet. I direktkvalet till SHL så väntar Oskarshamn för ett lag och Leksand för det andra laget.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här