Foto: Bildbyrån

Detta var den sista omgången för de flesta lagen innan julledigheten och Färjestad tar ledigt som serieledare, det blev en grinig historia på flera platser. Nu gäller det för de andra lagen att ladda batterierna i jul och komma tillbaka till annandagshockeyn. 

Den sista omgången blev en grinig historia i flera matcher med mycket utvisningar och slagsmål mellan lagen.

I toppmötet mellan Frölunda och Luleå i Scandinavium haglade utvisningarna under hela matchen till båda lagen. I första perioden var det dock Luleå ensamma som fick syna utvisningsbåset då laget drog på sig hela fem utvisningar under perioden vilket resulterade att Frölunda fick spela drygt 10 minuter powerplay under perioden. Luleå kunde trots detta hålla mot Frölunda och perioden slutade 0-0. I andra perioden var det ombytta roller nu var det Frölunda som var det laget som drog på sig utvisningar på löpande band samt att Viktor Ekbom fick matchstraff med 4 minuter kvar av perioden. Men även andra perioden blev mållös. Tredje perioden följde samma mönster som de två tidigare utvisningarna var det som präglade matchen men lagen fick inte hål på varandra trots mycket spel i powerplay. Det skulle dock tillslut komma ett avgörande och det var hemmalagets Anders Grönlund som i matchens sista minut kunde göra 1-0 till Frölunda vilket även blev segermålet.

Matchen mellan Rögle och Växjö blev även detta en hetsig match på isen med två lag, efter att det trillade in 3 mål i första perioden var ställningen 2-1 till Växjö. Resterande delen av matchen blev en kamp mellan lagen där utvisningarna duggade tätt, resultatet stod sig dock matchen ut och Växjö vann matchen med 2-1. Avslutningen blev kaotiskt när ett stort slagsmål mellan mängder av spelare ägde rum vid Växjös mål.

– Det är scener vi sällan ser i SHL, sa kommentatorn Björn Geijer i C More.

Oskarshamn åkte till Linköping med ett bortafacit som sträckte sig till 11 raka förluster, senast laget hade vunnit på bortaplan var den 19:e september. Så nu 3 månader senare kom så återigen en seger på bortais för Oskarshamn. Laget startade matchen piggt och gick snabbt upp till en 1-0 ledning innan Broc Little kunde kvittera för Linköping i mitten av första perioden. Oskarshamn kom dock tillbaka och gick återigen upp i ledning till 2-1 innan signalen gick för första perioden. Andra perioden blev mållös och i den tredje kunde Oskarshamn utöka ledningen till 3-1. Linköping reducerade sedan till 3-2 men närmare än så kom inte hemmalaget och Oskarshamn tog en efterlängtad trepoängare på bortaplan.

Färjestad kan fira jul som serieledare efter segern med 4-3 på bortaplan mot Leksand. En match som Färjestad kontrollerade men där hemmalaget vägrade släppa taget om matchen och kämpade sig tillbaka flera gånger. Men närmare än att att reducera matchen kom aldrig Leksand och efter ha inlett december med två raka segrar har nu Leksand tre raka förluster. Gladare miner var det i bortalaget som i och med segern klev upp på första plats i tabellen.

I Malmö så var det en match som i stort skulle handla om Djurgården mot Oscar Alsenfelt i Malmös mål. Alsenfelt var helt magisk ute på isen och räddade allt som kom mot honom. Totalt räddade han 44 skott under matchen vilket resulterade i att Malmö kunde hålla nollan i matchen. Desto effektivare var istället Malmös offensiv som på 18 skott gjorde 4 mål vilket gjorde att Malmö kunde vinna matchen med 4-0.

Resultat från torsdagens SHL-matcher 

Brynäs – Örebro 2-1
Frölunda – Luleå 1-0
Leksand – Färjestad 3-4
Linköping – Oskarshamn 2-3
Malmö – Djurgården 4-0
Rögle – Växjö 1-2
Skellefteå – HV71 0-3

Statistik från omgången

Djurgården skött totalt 60 skott i matchen mot Malmö, 44 på mål och 16 utanför mål.

HV71 tog sin första seger mot Skellefteå sedan Mars 2016.

Johan Mattsson gjorde sin 100:e match i Frölundatröjan

Frölunda – Luleå innehöll 32 utvisningsminuter + ett matchstraff

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
miguel@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här