Under veckan inleds slutspelet i den svenska högstaligan SHL, där åtta klubbar hoppas ta sig hela vägen till SM-final. Samtidigt spelas de minst lika viktiga play-in mötena mellan tabellens bottenlag, där målet istället är att inte falla ur serien.

När grundserien var slut stod det klart att HV71 och IK Oskarshamn återfanns på plats 13 och 14, vilket innebär en fara för lagets vidare spel i SHL. Ett av dessa lag kommer nämligen att bytas ut till nästa säsong och i play-in kvalet får lagen en chans att visa varför just de hög hemma i den svenska hockeyns finrum.

Nedflyttningskvalet består av sju matcher och det är laget som först tar sig till fyra segrar som håller sig kvar i SHL, högstaligan inom den sport som ligger så många av oss nära hjärtat. Förloraren får i sin tur göra sig redo för en kommande säsong i Hockeyallsvenskan.

Under helgen som var spelades de två första matcherna, där Oskarshamn inledde med att besegra HV71 på bortaplan. I returen på Husqvarna Garden lyckades Jönköpings-klubben jämna ut serien, vilket innebär att det blir minst tre matcher till innan det står klart vem som går vinnande ur striden.

Det har från start varit tydligt att det är mycket känslor involverade i dessa matcher, vilket inte är så konstig med tanke på vad som står på spel. En del anser till och med att dessa play-in matcher är mer spännande att följa än de åttondel- och kvartsfinaler som spelas under samma period.

Streama hela SHL-slutspelet hos TV4 Play

Få tillgång till alla matcher för 399 kr/mån i 6 månader med TV4 Play+ Sport Total (ord. pris 549 kr/mån).

Spelschema för nedflyttningskvalet 2024

15 mars:
HV71 – IKO
19:30

17 mars:
HV71 – IKO
18:30

20 mars:
IKO – HV71
19:30

22 mars:
IKO – HV71
19:30

24 mars:
HV71 – IKO
18:30

26 mars:
IKO – HV71*
19:30

29 mars:
HV71 – IKO*
18:30

*Dessa matcher spelas endast om en segrare inte har kunnat tas fram i de tidigare matcherna.

HV71 flyttades så sent som våren 2021 ner till Hockeyallsvenskan, där det endast blev en säsong innan man kunde återta sin plats i högstaligan.

IK Oskarshamn har i sin tur flera säsonger i Hockeyallsvenskan i bagaget innan laget lyckades vinna ligan och avancera till SHL år 2019. Redan år 2020 såg det dock ut som att laget skulle riskera att flyttas ner igen, men på grund av pandemin ställdes kvalserien in vilket lät laget stanna kvar.

Förra året var det Brynäs och Malmö som gjorde upp i nedflyttningskvalet, där Malmö segrade med 4-1 i matcher. Klubben från Gävle fick därmed lämna den svenska högstaligan för första gången någonsin, men har efter en mycket stark säsong i Hockeyallsvenskan visat att de är mer än reda att ta sig tillbaka.