Foto: Flickr

Den svenske NHL-stjärnan Henrik Zetterberg väljer nu att lägga skridskorna på hyllan en gång för alla. Sommaren har bestått av en ryggskada som gjort att han fått avstå helt från träning. Många trodde i och med det att början av säsongen låg i farozonen, men nu står det klart att karriären istället är över.

37-åringen började sin karriär i Timrå IK och flyttade 2002 över till USA där han direkt fick kontrakt med Detroit Red Wings. Sedan dess har han varit ett återkommande namn i lagets uppställning och under åren har det blivit över 1000 matcher med laget. Säsongen 2007/2008 var han med och vann Stanley Cup och kom på så sätt med i Triple Gold Club då han vunnit både Stanley Cup, VM-guld och OS-guld.

Pensioneringen dröjer till 2021

Dock kommer hans officiella pensionering ifrån hockeyn inte att ske förrän först om tre år. Detta då hans kontrakt med Red Wings pågår fram till säsongen 2020/2021 och upplägget för NHL:s system för lönetak är mycket komplicerat. Om Zäta väljer att bryta sitt kontrakt i förtid måste klubben fortsätta räkna med hans lön bland sina totala löneutbetalningar och får på så sätt mindre pengar att dela ut till befintliga spelare. Istället väljer man att sätta svensken på lagets långskadelista och slipper på så sätt räkna hans lön mot taket. Detta är inte första gången som lag i ligan gör på det här sättet när spelare slutar i förtid.