Foto: Bildbyrån

För tre år sedan tog han Sverige till ett VM-guld och blev utsedd till turneringens bästa målvakt. Nu tvingas Anders Nilsson att avsluta sin ishockeykarriär, endast 31 år gammal.

En av Sveriges bästa målvakter under det senaste decenniet tvingas lägga skridskorna på hyllan efter en framgångsrik karriär. För elva år sedan draftades Anders Nilsson av New York Islanders i NHL och har sedan dess spelat för sex olika klubbar i världens bästa liga.

Men framför allt så kommer det svenska folket att minnas Anders Nilssons hockeykarriär utifrån hans insatser i Tre Kronor-tröjan. Nilsson representerade Sverige i VM vid fyra tillfällen.

Den första gången var i ung ålder, där han var med som tredjemålvakt under VM 2011. Sedan följde två världsmästerskap 2014 och 2015 innan han fick vara med och ta VM-guld 2018. Under guldåret 2018 så var den storväxte målvakten en av Sveriges stora guldhjältar och blev utsedd till turneringens bästa målvakt och därmed en del av All Star-laget.

Totalt så har Anders Nilsson vunnit fyra medaljer i en svensk landslagströja. År 2009/10 vann han bronsmedaljen med Juniorkronorna under JVM. Brons blev det även under VM 2014 och året efter så fick han en silvermedalj. Och sedan VM-guldet 2018.