Foto: Bildbyrån

Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg ser ett problem i svensk damhockey. Förra året spelade 101 utländska importer i SDHL. 
– Det är upp till oss tillsammans att se till att det fylls på med svenska spelare, säger Lundberg i en intervju med TT.

SDHL består av många utländska spelare. Varje lag hade i snitt tio stycken utländska spelare per lag den gångna säsongen. Nu uttalar sig Damkronornas förbundskapten Ulf Lundberg i en intervju med TT om något som kan ses som ett problem för svensk damhockey.

– De absoluta topparna tillför, de är bra som föredömen och att sparra med för att visa de yngre vart de ska sikta mot. Men där under finns det ytterligare ett skikt. Det är upp till oss tillsammans att se till att det fylls på med svenska spelare, säger han.

Samtidigt som talangkvoten fylls på i Sverige så ökar antalet utländska spelare, enligt TT. På frågan om Lundberg vill se en begränsning av klubbarna i SDHL gällande utländska spelare svarar han:

– Jag tror att det är två delar, nummer ett är att unga, egna svenska spelare slår ut de utländska. Det andra är en uppgörelse klubbarna emellan. Vi vet ju hur det är med arbetsrätt och fri rörlighet så det tror jag inte att det går att göra så mycket åt.

Svenska ishockeyförbundet anställde Ulf Lundberg i mars efter att Ylva Martinsens kontrakt var på väg att gå ut. Lundbergs uppdrag är att föra Sverige tillbaka till hockeyns finrum i A-VM samt att utveckla svensk hockey. I veckan börjar han sin resa ut mot de tio SDHL-klubbarna.

– Min huvudsakliga uppgift är så klart att coacha Damkronorna, men det ingår också i den här rollen att bidra till svensk dam- och flickhockeys utveckling. I och med att det hänger ihop så tätt så är det klart att jag måste vara tydlig med vad jag tycker och ser. Men det är hela tiden i samklang med föreningarna. Det är där, precis som på herrsidan, största delen av utvecklingen sker, säger Lundberg till TT.

Förbundskaptenens avtal sträcker sig till och med OS i Peking 2022.

Artikeln är skriven av:

Hampus Kjellberg – Sportskribent
hampus@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här