Foto: Bildbyrån

Under den senaste NHL-säsongen som blev rekordlång slogs flera olika rekord. Ett av rekorden som slogs var antalet européer som fått istid under en NHL-säsong. Totalt spelade 976 spelare minst en match och av dessa var 305 européer. Av dessa 305 spelare kom 113 stycken från Sverige vilket är nytt rekord även för Sverige.

Siffrorna från förra säsongen betyder också att 31,1 procent av ligans spelare kommer från Europa. Under den gångna säsongen spelade fler européer än amerikaner i ligan vilket gör att bara Kanada har fler spelare i NHL. Att 113 svenska spelare fick speltid under förra säsongen betyder att 11,6 procent av alla spelare i ligan är svenskar vilket är otroligt med tanke på att Sverige bara har 10 miljoner invånare.

Av de 113 svenska NHL-spelare som fick speltid under förra säsongen hittar vi några riktiga stjärnor i ligan som till exempel Victor Hedman, Nicklas Bäckström och Gabriel Landeskog. Nyare bekantskaper är Rasmus Dahlin och Vancouvers superstjärna Elias Petterson. Den förste svensken som kom till NHL var Ulf Sterner år 1965 och sedan dess har antalet svenskar bara ökat och nu fortsätter rekorden slås i antal svenskar i ligan.

Artikeln är skriven av:

Martin Fredriksson

Martin Fredriksson – Sportskribent
martin@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här

Artikeln är skriven av:

Martin Fredriksson

Martin Fredriksson – Sportskribent
martin@sportnyhet.com

>> Läs mer om mig här