Finland hade aldrig tidigare tagit medalj under ett hemma-VM. Men efter en lång turnering så stod till slut de finska lejonen som vinnare av VM 2022 efter finalseger mot Kanada.

Världsmästerskapet 2022 är till ända. Med start den 13 maj och slut under söndagen den 29 maj så har ett långt mästerskap tagit slut. Som vinnare står Finland. Detta finska landslag fick äran att spela i nybyggda Nokia Arena i Tammerfors, där man fick spela alla matcher inför sin hemmapublik i extas.

Finalen spelades mellan Finland och Kanada där de sistnämnda tog ledningen i den första perioden. Efter en mållös andraperiod så kom den finska islossningen i tredje. Två mål av Mikael Granlund och sedan mål till 3-1 av Joel Armia fick hela Finland att jubla. Men Kanada hittade både en reducering och kvittering innan den ordinarie matchtiden var över.

I förlängningen så skulle dock det finska avgörandet komma när den tidigare Örebro-spelaren Sakari Manninen satte avgörandet till 4-3, något som gav Finland sitt första VM-guld någonsin på finsk mark. En historisk seger alltså.

Bronsmedaljen tilldelades Tjeckien som vann matchen om tredjepris mot USA. För Tre Kronors del så blev det uttåg mot Kanada i kvartsfinal, detta efter att Sverige tappat ledningen med 3-0 under den tredje och sista perioden.