Elias Pettersson fortsätter att imponera på andra sidan Atlanten; senast i går när den unga medelpadingen besegrade St. Louis Blues tillsammans med sitt lag Vancouver Canucks. Pettersson blev matchens stora stjärna med hela fem poäng i matchen, vilket totalt ger honom 30 poäng i poängligan efter sin 26:e NHL-match. Att vår svenske succérookie är ett hett namn i Kanada är med andra ord ett faktum, och det finns till och med kanadensiska journalister som spår Pettersson till att bli en av klubbens bästa spelare genom tiderna.

Det är så klart många år kvar för Pettersson som professionell ishockeyspelare i NHL och han är fortfarande att betrakta som ny i ligan, men trots detta är den blott 20 år gamla svensken den första Canucks-spelaren på 23 år att göra fem poäng i två matcher under samma säsong. Pettersson blir ibland jämförd med två andra NHL-svenskar som levererat framgång i Canucks-tröjan, nämligen bröderna Sedin. Om vi jämför Pettersson med Henrik och Daniel Sedin här ser vi att de två legendarerna ”bara” mäktade med en fempoängare vardera under sina karriärer.

Härnäst blir det Columbus Blue Jackets som är motståndare för Vancouver Canucks och Elias Pettersson. Blue Jackets har efter helgens resultat 34 poäng i Metropolitan-divisionen på 29 spelade matcher, medan Canucks i Pacific-divisionen har 29 poäng på 32 matcher. Tillsammans med sin svenske lagkamrat, Canucks målvakt Jacob Markström, kommer Pettersson där att möta en annan svensk NHL-spelare, nämligen Alexander Wennberg. Det är först nu som Wennberg sakta men säkert tycks ta sig tillbaka till sin forna toppform efter en jobbig säsong 2017/18, präglad av skador.

 

Håkan Rink